Ara fa tot just un any va entrar en vigor la limitació horària de les terrasses d’Enric Granados, que implica tancar una hora abans, a les 23 h entre setmana i a les 12 de la nit els caps de setmana i vigílies de festius. La mesura es va aplicar per reduir el soroll nocturn i minimitzar l’incivisme i les molèsties als veïns a una via amb més de vuitanta terrasses, plenes a vessar dia i nit. Un any després, restauradors i veïns no acaben d’estar satisfets amb el canvi. Mentre que els professionals critiquen que els ha comportat pèrdues econòmiques, els veïns consideren insuficient la mesura i demanen sancions més dures.

“S’ha perdut la copa i la sobretaula del sopar”

Bars i restaurants veuen, un any després, com han perdut clients i caixa, tot i que no concreten el nivell de pèrdues. Lamenten que el segon torn de sopars s’ha escurçat i asseguren que molts clients han de córrer per sopar. “Molts no han acabat de menjar a les 23 h a la terrassa i tampoc no caben dins”, lamenta el Jonathan, del restaurant Piba. L’escurçament del sopar implica que “s’ha perdut la copa i la sobretaula al sopar”, explica el Víctor Clúa, del restaurant L’Enric, que és contrari a la reducció horària i assegura que “el carrer ha canviat del tot”.

Menys beneficis per l’escurçament horari

Els restaurants lamenten situacions complicades a l’hora de comunicar als clients que han d’afanyar-se a sopar. “El cap de setmana és dur, sobretot els estrangers no ho entenen i a vegades hi ha discussions”, explica la Catalina, gerent del restaurant 4 Latas, que també assegura que amb la limitació horària han perdut beneficis i establiments han hagut d’acomiadar personal. Els restauradors veuen també un greuge amb la resta de carrers contigus, que tenen terrasses que poden tancar una hora més tard.

Pel que fa als veïns, els més combatius contra el soroll a Enric Granados, tenen sensacions contraposades un any després del canvi. Jordi Badia, de la Plataforma SOS Enric Granados, considera que la limitació horària ha estat un “primer pas per restablir l’ordre i reduir el soroll”, però lamenta que, tot i que la terrassa tanqui, molts clients es queden a les portes i continuen trencant el son dels veïns.

Els veïns demanen multes més dures

Badia assegura que el gruix d’establiments respecta els horaris però denuncia que part de l’ordenança no s’està aplicant, per exemple, en el cas dels restaurants que tenen més taules de les permeses. “Les sancions són molt baixes i els surt més a compte el benefici que tenen posant més taules i amb més consumicions, que pagar la multa”, explica. Des d’aquesta plataforma veïnal denuncien també que molts establiments continuen mantenint les terrasses que es van ampliar durant la pandèmia, i que ara ja haurien de desmuntar.