L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per regularitzar les terrasses a la calçada. La modificació de l’ordenança de terrasses que el consistori ja ha engegat permetrà habilitar la calçada com a espai on poder col·locar les taules i cadires exteriors de bars i restaurants. Aquest procés també permetrà, segons el consistori, donar continuïtat a les mesures extraordinàries aprovades arran de la pandèmia pel coronavirus. Es preveu que la modificació s’aprovi abans que s’acabi l’any, amb l’objectiu que entri en vigor l’1 de gener de 2022.

Les terrasses en forma de plataforma a la calçada, que han tingut una bona acollida entre els restauradors, s’han estat provant a l’Eixample, Ciutat Vella i Nou Barris. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, assegura que el govern municipal vol “dir adeu” als blocs de formigó i pals grocs col·locats per tota la ciutat després de l’esclat de la crisi sanitària. La intenció de l’executiu d’Ada Colau és substituir aquests elements per uns “de disseny funcionals i bonics que permetin consolidar les terrasses a la calçada”.

El nou model, obligatori des del juny del 2022

En total, s’han homologat set models que s’adapten al xamfrà o al cordó d’aparcament ocupats per les terrasses ampliades. Segons el consistori, a partir del juny del 2022 els restauradors que vulguin mantenir les terrasses a la calçada hauran de disposar d’algun dels models de plataformes validats.

Amb motiu de la crisi sanitària, s’han concedit 3.668 llicències per a noves terrasses i ampliacions excepcionals. Segons un estudi de la Universitat de Barcelona, s’han salvat almenys 1.875 llocs de treball amb aquestes mesures.

Subvencions per facilitar el canvi

Per facilitar el canvi del model de les terrasses a la calçada, l’Ajuntament farà pública al llarg de l’estiu una línia de subvencions per un valor total de dos milions d’euros. Només s’hi podran acollir els titulars de terrasses a la calçada i s’atorgaran ajuts de fins al 50 % i en funció dels requisits de la convocatòria.