Sense sorpreses i seguint el guió previst, la Comissió d'Economia ha rebutjat el pressupost de 2014 en l'aprovació inicial per àmplia majoria. La que configuren el PSC, el PP i Iniciativa, que hi han votat en contra. Només Unitat per Barcelona, amb una abstenció, s'ha ofert a negociar. Ja aquest matí, l'alcalde ha reconegut que la votació era un fet cantat. Per això ha admès obertament que, sense suports, es veu empès a una qüestió de confiança per aprovar el pressupost i evitar el bloqueig de la ciutat. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "No tinc més solució, no és un atac de fatxenderia. No és veritat. Ho faig com a última solució. No hi ha ningú a qui li agradi sotmetre's a una moció de confiança, no és divertit. Però jo el que no puc fer és que Barcelona es pari." I com funciona aquest procés? Primer cal que el govern porti el pressupost al plenari vinculat a una qüestió de confiança. Si no s'aproven els comptes, l'oposició té un termini de 30 dies per presentar un govern alternatiu amb majoria i un pressupost. Si no ho aconsegueixen, el pressupost del govern queda automàticament aprovat i l'alcalde, ratificat. Un mecanisme que, per l'oposició, deixa Trias aïllat políticament. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "Trias ha decidit quedar-se els dos últims anys de mandat al capdavant de l'Ajuntament com un alcalde en funcions. Un alcalde que serà absolutament incapaç de tenir les majories suficients al plenari." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Un alcalde que vol governar Barcelona de forma absolutista. És a dir, per decret. Imposant des de la seva minoria uns criteris al conjunt de la ciutat." El pressupost que ha tombat la Comissió d'Economia no podrà seguir la tramitació habitual, però el govern ja ha anunciat que, igualment, té la intenció de portar-lo a exposició pública els propers dies. Si finalment s'opta per la qüestió de confiança per aprovar-lo, serà la primera vegada que la ciutat recorre a aquest mecanisme. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia.

El regidor del PSC Joan Trullèn ha afirmat que els pressupostos que ha presentat CiU suposen “el pitjor projecte que s’ha formulat mai a l’Ajuntament de Barcelona”, i ha dit que ha dit que mostren “la fallida d’un govern de governança inadequat”. La crítica principal dels socialistes és que el govern no ha elaborat els pressupostos partint del Programa d’actuació municipal (PAM) aprovat per l’Ajuntament; per això, ha afirmat Trullèn, “s’invalida l’aposta que havia fet el grup del PSC en l’acció programàtica de la ciutat i anul·la un factor de confiança que havia estat fonamental en la transformació de la política”. El PSC també ha criticat que els pressupostos “no han estat elaborats seguint el ‘tempo’ adequat, ja que els grups van rebre el projecte de pressupostos divendres, 4 d’octubre“.

Pel que fa a Xavier Mulleras, regidor del PP, ha criticat que “és un govern de minoria que governa contra la majoria” i ha titllat Xavier Trias no només de “delegat d’Artur Mas a Barcelona”, sinó també “d’alcalde en funcions”. El PP ha criticat que CiU ha basat els pressupostos en dues operacions que encara no estan tancades: la venda del 15% de Serveis Funeraris (que encara no ha passat per la comissió) i la venda dels aparcaments per 101 M €, que encara no s’ha concretat. Per aquesta raó, Mulleras ha demanat un informe del secretari i l’interventor sobre la inclusió d’aquestes dues operacions en els pressupostos.

El regidor d’ICV-EUiA Joaquim Mestre considera que es tracta d’ “un pressupost dogmàtic, conservador i molt poc ambiciós”, i l’ha definit com “el pressupost de les privatitzacions” i falsament expansiu, en referència a la venda dels 15 aparcaments de B:SM i l’operació de venda de Serveis Funeraris per obtenir 26,4 M €. Mestre ha afirmat que és una pèrdua de patrimoni per l’Ajuntament i de garanties de servei per a la ciutadania en serveis funeraris i aparcaments. De la mateixa manera que el Partit Popular, Mestre ha demanat que “no s’hi incorporin inversions impossibles” i “ha afirmat que la inversió municipal és insuficient i és fictícia”.

El president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat) a l’Ajuntament, Jordi Portabella, ha afirmat que”és un error greu que l’Ajuntament de Barcelona no tingui pressupostos” i ha mostrat una “voluntat negociadora en els pressupostos, amb la finalitat d’afavorir els ciutadans i la ciutat”. Tot i que Portabella ha criticat la reducció d’un 23% del pressupost de Barcelona Activa i s’ha mostrat en desacord amb l’augment de les tarifes del Zoo, per exemple, ha deixat una porta oberta per a les negociacions i ha anunciat que el grup s’abstindrà.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, ha mostrat una actitud conciliadora i ha preguntat, de forma retòrica, si “algú creu que hi ha un alcalde que vulgui acudir a una qüestió de confiança?”. Recasens ha remarcat que “aquesta ciutat necessita un pressupost i l’alcalde esgotarà totes les vies de negociació i diàleg”, i ha apel·lat a “la responsabilitat dels grups, per tirar endavant amb uns pressupostos que són expansius”.