RAMON PLA, membre de la Plataforma Unitària de la Gent Gran "Aquest índex és la quantitat que fixa que si estàs per sobre no hi tens dret i si estàs per sota no ho pots demanar. Si congelem aquest índex, automàticament, cada any que la gent té un un o un dos per cent més d'ingressos, aleshores supera aquest topall i ja no té dret a demanar aquests ingressos, que si aquest índex s'anés actualitzant amb l'IPC, llavors hi tindria dret."

L’Indicador de Renda de Suficiència es va crear a Catalunya l’any 2007 i des de 2010 que no s’actualitza. Això fa, segons la Plataforma Unitària de la Gent Gran, que moltes persones s’hagin quedat sense dret a demanar beques, la pensió de viudetat o ajudes vinculades a la llei de la dependència. Denuncien que, per poc que se’ls apugin els ingressos, molta gent gran passa a superar aquest llindar i es troba, com a conseqüència, en una situació de gran vulnerabilitat. Per això, han fet arribar un manifest al conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, en què li demanen la recuperació de forma gradual de la devaluació econòmica experimentada per l’Indicador de Renda de Suficiència; també demanen que en els propers pressupostos s’inclogui l’actualització d’aquest índex d’acord amb l’IPC català, i que la quantia sigui com a mínim equiparable al llindar de la pobresa moderada a Catalunya.

Segons la plataforma, la pèrdua de valor derivada de la no actualització amb l’IPC és de més de 80 euros mensuals i afecta entre 80.000 i 100.000 persones a Catalunya.