ANDRÉS GARCIA, Tanquem els CIE "El CIE és un espai real però també és un espai simbòlic, un espai simbòlic on es concentra la major quantitat de racisme institucional d'aquesta ciutat i d'aquest país." ALBA CUEVAS, SOS Racisme Catalunya "Si som en un moment en què estem imaginant-nos com ha de ser la Catalunya que volem, som en un moment en què estem reclamant com a poble el dret a poder decidir la Catalunya que volem, hem de poder decidir quina, amb quin contingut. I en aquest sentit, entenem que els centres d'internament no hi tenen lloc."

L’acte central de la campanya, que ja ha obert un web per comunicar les accions, tindrà lloc els dies 17 i 19 d’octubre i consistirà a envoltar amb una protesta el CIE de la Zona Franca. La data s’ha fixat “intencionadament entre la Diada i el 9 de novembre”, ha explicat la portaveu de SOS Racisme, Alba Cuevas, durant la presentació de la iniciativa. “Ara que estem debatent quin model de societat i país volem, és el  millor moment per poder decidir quina societat volem“, ha dit Cuevas, que ha reiterat que l’objectiu és que els CIE deixin d’existir en el  futur més immediat.

La campanya té el suport d’entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Òmnium Cultural, la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FaPaC) i la Federació  d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), així com dels sindicats UGT, CCOO i CGT. També s’han adherit a la iniciativa a títol personal el cantant  Gerard Quintana, l’activista Arcadi Oliveres, la monja Teresa Forcades, el grup La Pegatina, el líder de la CUP, David Fernàndez, i  el líder d’ICV-EUiA Joan Herrera.

Oliveres ha destacat que aquest tipus de centres vulneren els  drets humans perquè no tenen regulació, i que “no es pot  criminalitzar la immigració perquè és un tresor que cal preservar i explicar als ciutadans”. El portaveu de l’associació Tanquem els CIE, Andrés García Berrio, ha  destacat que els últims anys han mort tres persones al centre de  Barcelona: “Fa anys que estem denunciant les atrocitats que passen allà i ara, amb el suport de tots, aconseguirem tancar-lo”.

La iniciativa, que vol sumar adhesions de més plataformes a través del web, té un manifest en el qual es critica l'”opacitat”  del CIE de la Zona Franca, al qual no poden accedir les  organitzacions i institucions de defensa dels drets humans i en què es retenen immigrants durant dos mesos.