Més d’un centenar de persones han protagonitzat un dels actes més sonors d’aquesta Mercè: l’habitual xiulada a les autoritats, i als representants polítics en particular. L’alcalde, Xavier Trias, i el president de la Generalitat, Artur Mas, no se l’han estalviat, com tampoc alguns mitjans de comunicació i cossos de seguretat com la Guàrdia Urbana. Un cop dins la basílica de la Mercè, s’ha procedit sense més incidències a començar la missa.

Mentre la cerimònia religiosa (un acte que no apareix en el programa de la Mercè) tenia lloc dins l’església, en alguns moments s’han sentit els megàfons i xiulets que provenien de la plaça. Entre els col·lectius que han protestat hi havia els veïns que estan en contra de l’Hotel Rec Comtal, així com la comissió d’afectats pel projecte urbanístic del Born, que es queixen de l’encariment dels lloguers a la zona, el soroll i la pèrdua de places d’aparcament.

Amb rètols en què es podia llegir “Ciutat Vella no es ven” i altres consignes, els veïns de la Barceloneta han estat els qui més s’han fet sentir. La majoria han vestit samarretes grogues i han cridat consignes contra els pisos turístics i el “turisme de borratxera”. En un dels cartells hi han escrit, fent una ironia amb el Tricentenari: “1714-2014, un altre cop Ciutat Vella ocupada per forces estrangeres, els milions de soldats econòmics de l’imperi guiri”.

En la protesta també hi havia veïns de la plataforma Gràcia On Vas, una assemblea oberta sobre el nou Pla d’usos del districte i també preocupada per la possible arribada de turisme en massa a la zona. També un grup de “iaioflautes”, acompanyats de l’Associació de Veïns de la Prosperitat han cridat consignes en favor de la sanitat pública i en contra de les retallades. Els megàfons, xiulets i consignes s’han intensificat quan l’alcalde, Xavier Trias, i el president de la Generalitat, Artur Mas, han sortit de l’església.

Pel que fa a la missa, no hi ha hagut cap intervenció de contingut polític. El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha clamat contra la “indiferència religiosa i l’agnosticisme” a Europa i ha titllat aquests corrents “d’amenaça”. Sistach ha recordat els més desafavorits davant les autoritats que han assistit a la celebració, tant polítiques com religioses i militars. Pel que fa als representants del govern municipal, no hi han assistit Maite Fandos, Sònia Recasens, Francina Vila ni Jaume Ciurana. Del PSC hi han participat set dels 11 regidors i només el PP ha enviat tots els seus membres. Jordi Portabella ha estat l’encarregat de representar UxB i, com ja ha passat en anys anteriors, el grup d’ICV-EUiA ha declinat assistir a aquest acte religiós en considerar-lo un anacronisme.

Les xiulades al carrer s’han sentit tant a l’entrada com a la sortida de les autoritats. El president de la Generalitat, juntament amb l’alcalde, han avançat pel carrer Ample fins a Regomir i han arribat a peu a l’Ajuntament. Durant el camí, alguns ciutadans han cridat a Artur Mas consignes com “Endavant president”, “No defalleixi” o “Volem votar”. El líder del govern ha agraït els ànims i les paraules d’agraïment. Mas ha insistit que signarà abans que s’acabi la setmana el decret de convocatòria el referèndum en unes breus declaracions durant el passeig.