El tancament de bars i restaurants durant dues setmanes ha caigut com una llosa a un sector que encara no s’ha recuperat de les pèrdues que va tenir durant el confinament i d’un estiu sense turisme internacional. Però els restauradors no són els únics perjudicats per les últimes restriccions que ha aprovat el govern català. La resolució del Procicat obliga també a tancar els centres d’estètica, excepte els serveis de perruqueria, i això ha generat indignació entre un sector que fins ara no havia fet soroll, o almenys no tant com d’altres.

Treballadors i propietaris de centres d’estètica s’han concentrat aquest dissabte davant del Departament de Salut i ja plantegen noves mobilitzacions per fer-se sentir, com talls de trànsit en vies principals de Barcelona. No entenen que amb les mesures de seguretat que han hagut d’implantar, com l’ús de mascaretes o aforaments limitats, se’ls posi dins del mateix sac que bars i restaurants. De fet, consideren que el sector de l’estètica encara queda més afectat perquè no poden oferir servei a domicili ni per emportar com els restauradors.

La María Beltri és una de les afectades que ha sortit al carrer perquè “la situació és dramàtica”. Ella és propietària del centre d’estètica Alma, al barri del Coll, i assegura que des de l’inici de la pandèmia tot són pèrdues: “L’estiu va ser molt dolent perquè la gent encara era reticent a venir i ara que al setembre començàvem a veure la llum, ens fan això”, ha lamentat.

En el seu centre, abans de la pandèmia hi havia fins a quatre treballadors alhora, però amb la situació actual només n’hi ha un al dia i atenen els clients un per un, malgrat tenir tres cabines, per garantir la desinfecció de l’espai abans de cada servei: “El client deixa les sabates a l’entrada, prenem la temperatura, fem posar el gel, no entra a la cabina ni amb la bossa, ni la jaqueta ni res que pugui contaminar. […] Que ens donin aquesta clatellada quan no ens ho mereixem…”, insisteix sense entendre per què els fan tancar.

Beltri també alerta que amb l’excepció de les perruqueries, que sí poden obrir, n’hi ha que segueixen amb els serveis d’estètica, com pot ser depilació o ungles, però a la normativa s’especifica que poden oferir “únicament, les activitats relacionades amb la higiene del cabell”.