Si fins ara les participacions preferents havien estat un dels productes més denunciats, ara l’Associació per la Defensa dels Perjudicats d’Entitats Financeres (APDEF) ha portat a judici la venda d’accions de Bankia. És la primera vegada que un jutjat mercantil de l’estat espanyol obre un procediment en el qual els denunciants demanen la nul·litat d’accions comprades a Bankia.

En aquest cas, a diferència de les preferents, l’acusació considera que el frau no estava en el producte financer, sinó en el fet que l’entitat va vendre accions assegurant que disposava de solvència, i va maquillar les xifres. L’APDEF demana que s’anul·li el contracte de compravenda, al·legant publicitat enganyosa en un entorn de competència deslleial, perquè consideren que l’entitat va enganyar sobre la situació en què es trobava fins mesos abans de ser rescatada.

El cas afecta dues germanes de Badalona. Diuen que el banc va enganyar el seu pare, de 90 anys, perquè signés la compra de 25.000 accions, un total de 90.000 euros. Denuncien que, després, l’entitat va dividir per 100 el valor de les accions i finalment només els en van quedar 250. Ara demanen recuperar la inversió perquè el seu pare no era conscient del que havia signat. Segons aquesta associació de consumidors, a tot l’estat hi ha 300.000 persones afectades per la compra d’accions. Denuncien que amb l’emissió a borsa Bankia va guanyar 3.000 milions d’euros.