foto: Antonio Lajusticia Bueno

Els governs espanyol i portuguès van presentar dimecres a la nit a la Comissió Europea una proposta d’acord amb el concepte d'”illa energètica” per establir conjuntament un topall del preu majorista del gas de 30 euros el MWh per a les plantes de gas, carbó i cogeneració, segons ha confirmat la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera. La mesura, segons la proposta, només estaria vigent fins al mes de desembre. “Estem treballant en un document previ amb un sistema de doble cassació, una primera per als països europeus i una altra per al nostre mercat amb un topall”, ha dit.

El Govern espanyol sosté que no té impacte sobre el mercat energètic europeu i que permetrà rebaixar la inflació.

En tot cas, la ministra Ribera ha advertit que les negociacions entorn del topall que s’acabarà fixant tot just han començat, i ha demanat “tranquil·litat”. “Nosaltres només hem fet la proposta del preu que considerem més baix”, ha admès.

La mesura permetria rebaixar el cost de l’electricitat

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha afirmat que “si es confirma” aquesta informació suposaria “una gran notícia” perquè “permetria rebaixar el cost de l’electricitat en detriment dels beneficis multimilionaris de les empreses energètiques”.

El document que l’Estat i Portugal han lliurat a Brussel·les vol ser un punt de partida per a la negociació que s’ha d’establir per fixar el topall de preu del gas. Els dos executius consideren aquesta quantitat com la “normal” per als temps de crisi.

El topall suposarà una rebaixa dels preus que es paguen al mercat majorista d’electricitat, perquè segons el sistema marginal que funciona a tot Europa el preu es fixa segons l’última energia que ha entrat al sistema, que amb els preus actuals acostuma a ser la de les centrals que funcionen amb gas.

La proposta d’Espanya i Portugal, però, limita l’aplicació del topall a les tecnologies marginals i només s’aplicarà a les centrals de cicle combinat de gas, centrals de carbó i cogeneradors.

Una mesura temporal que no afecta el sistema energètic

Els dos executius sostenen que es tracta d’una mesura “temporal” que no implica un canvi estructural del sistema i que dona resposta a “circumstàncies excepcionals que estan causant greus dificultats econòmiques” a les societats espanyola i portuguesa.

L’executiu espanyol espera que la rebaixa del preu majorista del gas es faci efectiva “en tres o quatre setmanes”, segons va apuntar la vicepresidenta tercera del Govern espanyol, Teresa Ribera.