Els qui estan buscant pis a Barcelona hauran notat que l’oferta disponible s’ha incrementat notablement. Segons dades facilitades per Finques Forcadell al programa ‘reset’, de betevé, el nombre de pisos disponibles ha augmentat un 50 %. Els motius són diversos, però tots estan relacionats amb la pandèmia.
Estudiants que han deixat de venir a viure a Barcelona perquè estudien a distància. Empleats que teletreballen i ja no necessiten llogar un pis a la nostra ciutat. Propietaris que tenen una segona residència i que no poden fer front als dos pagaments i trien marxar a fora i posar a lloguer el pis de Barcelona. Són alguns dels motius que expliquen que l’oferta s’hagi disparat.
5.000 pisos turístics passen al mercat de lloguer
Però encara hi ha un altre element que ha fet augmentar el nombre de pisos disponibles. La davallada del turisme ha propiciat que fins a 5.000 pisos, segons dades d’Apartur, hagin passat al mercat convencional. Això significa que el 60 % dels apartaments turístics han deixat de ser-ho, ha explicat Enrique Alcántara al ‘reset’. D’aquests pisos, “aproximadament un miler passaran definitivament al mercat residencial pur”. Pel que fa a la resta n’hi ha alguns que han passat a un lloguer de temporada “en espera que el turisme es recuperi”. Segons Alcántara, “el mercat s’anirà equilibrant sol”.
Els impostos que el turisme ja no genera
A banda de les pèrdues per al sector, que Alcántara ha xifrat en 300 milions d’euros, el president d’Apartur també ha incidit en “tots els diners que les arques deixaran d’ingressar via impostos generats pel turisme”. “Cada apartament turístic aporta 3.000 euros al mes en impostos i això s’ha deixat d’ingressar”.
Alcántara ha coincidit amb el sector hoteler i ha dit que Setmana Santa serà “dolenta. A Barcelona vivim del turisme internacional i això continua tancat”. També ha reconegut que el volum de reserves per al MWC21 “és molt baix. La gent està esperant a veure què passa. Saben que no tindran problema d’allotjament i no cal reservar amb tant de temps com altres anys”.
Els preus només han baixat un 1,4 %
Tot i l’augment de l’oferta, segons dades de Finques Forcadell els preus només han baixat de mitjana un 1,4 %: “Tot i que hi ha pisos que han baixat encara més”, ha dit Àlex Vázquez, director del departament d’administració de lloguers de Finques Forcadell. On més han baixat els preus és als barris de Sants, el Poble-sec i Sant Andreu. Per contra, a Sarrià – Sant Gervasi o les Corts els preus no s’han mogut.