El periodista Carles Garcia ha explicat al programa ‘reset’, de betevé, com està afectant la pandèmia les fleques de la ciutat de Barcelona. Ha visitat diversos obradors per veure quina és la situació dels forners.

Les fleques que són botiga no han tancat ni en els mesos del confinament més estricte. Han continuat servint el pa cada dia. Això no vol dir, però, que la crisi sanitària i econòmica no els hagi afectat.

Els forns de barri, els menys perjudicats

Els que són estrictament forns de barri s’han salvat més i estan fent la producció normal“, ha assegurat el president del Gremi de Forners de Barcelona, Jaume Bertran. En canvi, les empreses que serveixen només a restaurants “estan fatal” i les “mixtes“, que combinen la degustació amb la restauració i la botiga “estan a un 60 % de producció“. Les fleques de zones turístiques o situades en zones d’oficines també han notat molt la davallada en vendes i visites.

Les empreses que serveixen només a restauració estan fatal, les mixtes estan al 60 % i les que són estrictament forns de barri s’han salvat més i estant fent la producció normal
Jaume Bertran, president del Gremi de Forners de Barcelona

Anna Elias, del Forn Elias, ha explicat que “per sort no hem deixat de treballar en cap moment perquè hem pres moltes mesures de seguretat“. A més, considera que el pa és un producte “de primera necessitat”. Tot i això, assegura que “d’un dia per l’altre, vam haver de començar a fer canvis” i que aquesta situació els ha provocat “molt d’estrès” i “molts canvis en el tipus de consumidor i en la manera de treballar”.

La moda de fer pa a casa

Durant el primer confinament, un dels entreteniments que van trobar moltes famílies va ser el de fer pa a casa. “Veníem més farina i llevat a la botiga que els que fèiem servir a l’obrador per fer tot el pa“, recorda Elias. Un fenomen que, d’alguna manera, ha fet augmentar l’interès pel pa de qualitat, segons Bertran: “És un moment agradable que ens afavoreix“, diu, perquè aquestes persones “valoren més el que fem nosaltres“. En aquest sentit, el president del Gremi creu que “la gent ha premiat la qualitat“.

El retorn als oficis

Hem rebut molts currículums“, diu l’Anna Elias, “sobretot de dones i de gent del món de la restauració“. Aquest és un sector que ha atret l’atenció de moltes persones que s’han quedat sense feina com a conseqüència de la covid-19. Segons el director de l’Escola de Forners de Barcelona, Tony Valls, “la gent està retrobant els oficis que s’han anat perdent“, per la qual cosa ha augmentat la formació de professionals.

Pastissos més petits i sense gluten ni lactosa

Els pastissers també s’han vist afectats per la pandèmia. “Hi ha hagut bastants alts i baixos, però estem força estables“, ha explicat Maurici Cot. La seva pastisseria ha seguit la seva línia, de productes sense gluten ni lactosa, però sí que han hagut d’adaptar-se perquè “fèiem pastissos de sis, vuit i 10 racions i de seguida vam veure que els de sis i de vuit ja no sortien“. A més, es van decidir a renovar la pàgina web per fer venda en línia i fer enviaments a domicili.