La situació de les peixateries de barri és cada cop més preocupant i augmenta el risc de veure-les desaparèixer. Entre el 2016 i el 2021, Catalunya va perdre el 23,8 % dels establiments de proximitat on es ven peix. Ho confirma un informe elaborat pel CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) amb la col·laboració del Gremi de Peixaters de Catalunya.

Vendre peix és, cada cop, un negoci més complicat. Segons l’estudi fet pel CSIC i el gremi de peixaters, dues de cada deu peixateries catalanes han tancat en els últims sis anys. Ho atribueixen a diferents causes, però en destaquen tres: la manca de rendibilitat, un excés de burocràcia i un canvi d’hàbits en la societat. “Hi ha una generació que no coneix el peix ni està habituat a comprar-lo i cuinar-lo”, explica Àlex Goñi i Febrer, president del gremi.

Les peixateries s’adapten amb més preparats

Les peixateries han anat adaptant-s’hi: cada cop ofereixen el peix més preparat, fan venda en línia i també campanyes per donar a conèixer els productes del mar. Malgrat això, la situació no millora i des del gremi demanen canvis: per exemple, que se n’abaixi l’IVA com s’ha fet amb altres aliments o que les normatives s’adaptin a la mida de les empreses. “Les normatives estan bé però si soc una empresa petita he de tenir una normativa adaptada”, defensa Goñi i Febrer.

Segons l’estudi, al Barcelonès hi ha 509 peixateries. Des del gremi alerten que molts d’aquests negocis estan en risc de desaparèixer i que menys peixateries es traduirà també en un dèficit en la salut dels consumidors.