bacallà

El Gremi de Bacallaners fa una crida perquè es consumeixi bacallà curat tradicional durant la quaresma perquè, diu, “ara n’és el moment”. En un comunicat, aquesta agrupació fa difusió del bacallà Gadus morhua d’Islàndia que es ven a les bacallaneries agremiades, que prové d’aigües fredes de l’Atlàntic Nord, “l’únic oceà del món lliure de contaminació metàl·lica d’origen natural”. Detallen que aquest producte és el més “especial, saborós i melós” que s’ofereix al mercat.

Com consumir el bacallà

El gremi explica que, a banda de cuinar-lo a casa, el bacallà es pot consumir en forma de plats preparats per emportar: bacallà amb mongetes, bacallà amb samfaina, esqueixada o bunyols. “Menjar bacallà és una tradició molt nostra i els bacallaners estem orgullosos de saber que treballem perquè no es perdin aquests valors”, subratlla Meritxell Siurana, presidenta del Gremi de Bacallaners de Catalunya.

Ofici únic a Catalunya

Segons expliquen els bacallaners, el producte arriba a les instal·lacions de processament poques hores després de ser pescat a gran profunditat. Allà es talla i es conserva en sal procedent de salines espanyoles. Les capes de sal i de bacallà es van canviant diverses vegades per aconseguir que totes les peces tinguin la mateixa premsa i es deshidratin correctament.

El procés de curació dura un mínim de tres setmanes i fins a tres mesos. El bacallaner s’encarrega de tallar-lo, desespinar-lo, remullar-lo i dessalar-lo de forma tradicional. Explica Siurana que “l’ofici de vendre bacallà al detall és exclusiu de Catalunya”.

La tradició diu que durant la quaresma —els 40 dies que Jesús va dejunar en el desert, els cristians vivien en austeritat i no podien menjar ni carn i ous— el bacallà es va convertir en el peix més preuat, especialment en zones sense costa, ja que la salaó feia que es conservés en bones condicions durant llargues temporades.

Un producte bàsic de la gastronomia catalana

Però, més enllà de les tradicions, el bacallà, afirma el gremi, s’ha convertit en un ingredient bàsic de la cultura gastronòmica catalana. Un producte molt “versàtil a la cuina, i amb un important valor nutricional”. De fet, defensen que és un dels millors aliments per seguir una dieta sana.