(ACN i redacció) La situació és crítica per a molts negocis i no només aquells afectats per les darreres restriccions. Són molts els treballadors i les empreses que no veuen la llum al final del túnel. La crisi sanitària continua i busquen mesures per reduir les plantilles i mantenir la viabilitat dels negocis. El govern de l’estat ha allargat fins al 31 de gener els expedients de regulació temporal d’ocupació, els ERTOS. Però les patronals alerten d’un augment dels ERO quan acabin.
“Hi ha empreses que han estat amb un ERTO durant molt mesos i que ara han vist que la recuperació ja no serà del 100 %. I aleshores creuen que la millor solució seria acomiadar“, afirma Estrella Rincón, directora jurídica de la PIMEC. Però no ho poden fer. Les empreses que s’han beneficiat de no pagar la Seguretat Social estan obligades a mantenir l’ocupació del treballador durant sis mesos posteriors a la fi de l’ERTO. En cas contrari, haurien de tornar la totalitat de l’import i un recàrrec del 20 % i això “és una hipoteca per a moltes empreses”, comenta.
De fet, els advocats laboralistes ja han detectat un nombre creixent d’empreses reticents a aprofitar aquesta opció. Les patronals preveuen que durant els dos primers trimestres hi hagi un increment dels ERO. De fet, ja han augmentat un 39 %. El Departament de Treball xifra en 100.000 els llocs de treball perduts durant la pandèmia i n’hi ha 145.000 que encara estan en situació d’expedient de regulació temporal a Catalunya. “El que hem de fer és que els ERTO no es converteixin en ERO”, explica Carme Poveda, de la Cambra de Comerç. Afegeix que “això dependrà molt d’en quin moment es retirin. Si es retira massa aviat tindran un cost molt elevat per al sector públic”.