lloguer barcelona

L’oferta de pisos de lloguer a Barcelona s’ha desplomat en els últims cinc anys. Ho afirma la Cambra de la Propietat Urbana (CPUBCN), que xifra la caiguda dels habitatges disponibles en el 59 %. La dada es desprèn de l’anàlisi dels anuncis dels principals portals immobiliaris: Habitaclia, Fotocasa i Idealista.

Des de la CPUBCN expliquen el dèficit de pisos perquè la pressió demogràfica “no ha anat acompanyada de la construcció d’habitatges nous”, però no n’és l’únic motiu. També apunten a la “inseguretat jurídica” que diuen que pateixen els propietaris a l’hora de llogar a la població amb menys recursos, que consideren “més susceptibles d’incórrer en procediments judicials per morositat i situacions precàries”.

La regulació dels lloguers suposa una “amenaça”

La regulació dels lloguers també és un motiu que, segons la Cambra de la Propietat Urbana, explica la situació, que qualifiquen d'”amenaça”. En un comunicat, afirmen que “provoca que els habitatges que estaven per llogar surtin del mercat, ja que els propietaris prefereixen disposar del seu capital“.

Finalment, la CPUBCN apunta també que els propietaris busquen una major estabilitat i valoren la continuïtat dels llogaters per estalviar-se costos, com la posada a punt i el manteniment dels habitagtes o els honoraris de l’agència intermediària. En aquest context, afirmen que “molts pisos no surten al mercat, ja que funcionen per referències o per llistes d’espera”.

15.300 anuncis menys que fa cinc anys

El web que més publicacions ha perdut és Habitaclia, amb una caiguda del 67,37 % dels anuncis de lloguer i una pèrdua de 5.684 habitatges per arrendar. Fotocasa se situa al mig, amb un descens del 60,68 % (4.356 pisos). Per la seva banda, a Idealista, la caiguda ha estat del 49,53 %: ara hi ha 5.260 publicacions menys que fa cinc anys.

En total, els tres portals analitzats tenen ara 15.300 anuncis menys que fa cinc anys. Per poder fer l’anàlisi, s’han recollit dades de manera setmanal des del 27 novembre del 2018 i fins al mateix dia del 2023.