Barcelona acaba d’estrenar el primer supermercat gestionat de forma cooperativa. Foodcoop ha obert portes aquesta setmana a la Nova Esquerra de l’Eixample. Tot i que l’experiència ja funciona en altres països i a l’estat, és el primer d’aquestes característiques a la ciutat. Han començat en proves amb una vintena de proveïdors.

El que hi trobaran els usuaris són productes d’alimentació biològica o agroecològica i de proximitat, perquè defensen el dret a una alimentació de qualitat i sostenible. També tenen articles d’higiene personal i per a la llar. Una de les condicions per triar els prop de 1.000 productes que ofereixen és que els productors rebin un preu just i ofereixen unes condicions de feina dignes als treballadors.

Els productes frescos són de proximitat

El supermercat encara no funciona al 100 %, però aviat s’hi podrà trobar pa i estan pendents d’obtenir més potència elèctrica per posar en marxa les neveres i oferir productes refrigerats.

A punt d’arribar als 500 socis

Han obert amb 460 socis i escaig, però la fita que tenien era obrir el supermercat amb 500 membres. Tot i això, estan animats perquè en només dos dies de proves ja tenen una quinzena de sol·licituds. Esperen superar aquesta xifra quan inaugurin oficialment al març. Els socis han de pagar una quota inicial de 90 euros per entrar a formar-ne part.

compra al supermercat
Els usuaris són consumidors i treballadors del supermercat

Foodcoop va iniciar el camí ara fa quatre anys

Van començar a buscar local en altres zones de la ciutat i, finalment, van trobar aquesta antiga planxisteria del passatge d’Aragó, a la Nova Esquerra de l’Eixample, que els oferia les condicions que necessitaven per instal·lar-hi el supermercat. Han estat un any d’obres per acondicionar-la. Els usuaris hi han col·laborat amb diferents tasques.

Foodcoop va començar com a idea el 2018 i es va fundar oficialment l’octubre del 2019. El projecte es va desenvolupar a Barcelona Activa.

Vista del supermercat FOOD COOP
El supermercat està al passatge d’Aragó