El primer supermercat cooperatiu i participatiu de la ciutat obrirà portes a finals del 2020. Al Food Coop BCN es podrà trobar una gamma diversa de productes, principalment agroecològics i de proximitat, perquè els consumidors tinguin a l’abast tota la cistella de la compra. Tothom qui vulgui podrà comprar al supermercat però, per fer-ho, caldrà fer-se soci. El projecte està impulsat per la cooperativa Supermercat Cooperatiu i Participatiu, constituïda l’octubre del 2019, i que aquest dimecres ha presentat el projecte.

Productes agroecològics i de proximitat

El Food Coop BCN vol cobrir totes les necessitats de compra dels consumidors. Per això, l’oferta de productes serà àmplia i n’hi haurà de tot tipus des d’alimentació a higiene, cosmètica o neteja de la llar. Els productes seran principalment agroecològics i de proximitat, però també n’hi haurà de convencionals.

Consumidors i, a la vegada, treballadors

Qualsevol persona pot fer-se soci del supermercat per poder comprar-hi. Haurà de fer una aportació única de 90 euros com a capital social, que el convertirà en propietari del supermercat i permetrà participar en la governança del projecte. A més, serà treballador perquè haurà de contribuir en diferents tasques operatives del supermercat amb tres hores de feina cada quatre setmanes.

Una altra opció serà fer-se soci col·laborador. Aquest cas també implica una aportació de 90 euros i es podrà participar en la governança del projecte, però no caldrà treballar ni es podrà comprar.

Segons la cooperativa, són necessaris uns 600 socis per poder engegar el projecte. Nuria Vega, sòcia del Supermercat Cooperatiu i Participatiu de Barcelona, fa una crida perquè la gent s’animi a participar i arribar al miler de socis. La cooperativa també contractarà quatre o cinc perfils professionals.

A la recerca del local

La cooperativa està buscant un local d’uns 800 metres quadrats on poder obrir el supermercat. Segons Vega, ja han visitat diversos espais i, segurament, s’establiran entre el Clot i Sant Andreu. Dels 800 metres quadrats, 400 es destinarien a espai de venda i la resta serviria com a magatzems o per al treball intern.

Un altre a Manresa

Un altre supermercat cooperatiu també té previst obrir portes al març del 2020 a Manresa. En aquest cas la ubicació serà al Mercat Puigmercadal. Les dues cooperatives han estat escollides com un dels projectes singulars del Programa d’Economia Social de la Generalitat pel qual han rebut una subvenció de 240.000 euros i també tenen el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Els dos supermercats s’inspiren en d’altres de similars ja existents a ciutats com Nova York, París o Bèlgica.