Aquest dilluns ha entrat en vigor la nova llei del pa. El Govern espanyol ha endurit la normativa per fer que totes les fleques sense obrador a la botiga i establiments que venguin aquest producte especifiquin, en una etiqueta, tots els ingredients que s’han fet servir per elaborar cada pa. La mesura ha estat molt ben rebuda pels consumidors, tot i que de moment, alguns botiguers no s’han adaptat a la normativa i continuen venent el pa sense etiquetar-ho correctament.

El pa integral, el més afectat

La llei regula especialment la venda de pa integral. Fins ara, els pans fets amb barreja de farines podien anomenar-se així si incloïen una part de farina 100 % integral. Ara, en canvi, només podran tenir aquesta categoria aquells pans elaborats totalment amb farina obtinguda de moldre’n el gra sencer, sense separar-ne cap de les parts. Emili Feliu, membre del Gremi de Flequers de Barcelona i propietari del forn Sant Josep, considera que la nova llei no evitarà que es continuiïn venent pans de diferents qualitats.

Però aquesta no és l’única mesura que afecta aquest tipus d’aliment: també rebaixarà el preu gràcies a la baixada de l’IVA del 10 al 4 %.

Altres pans afectats

Segons la legislació actual, tampoc no es podrà vendre com a pa artesà el que sigui d’elaboració industrial ni es podrà anomenar pa de llenya el que no s’hagi elaborat en un forn que funcioni amb aquest combustible. S’escapen de les restriccions, el pa fet amb cereals com ara l’espelta, que podrà considerar-se com a tal si té com a mínim un 50 % d’aquest tipus de farina.

El Gremi de Flequers demana anar més enllà

El Gremi de Flequers valora positivament la llei, que suposa un pas endavant respecte a la que es va aprovar el 1984. Tot i això, consideren que s’hauria d’haver anat molt més enllà i limitar el número d’establiments que venen pa.