El Gremi de Pastisseria de Barcelona és optimista amb les coques que es vendran per Sant Joan. Preveu que els catalans comprin 1,8 milions d’unitats, un 3 % més que el 2018. Atribueixen l’increment al fet que el festiu del 24 de juny cau enguany en dilluns i, per tant, s’allarga un xic la festivitat.

El fet que aquest any Sant Joan coincideixi amb pont, també afecta al ritme de les vendes. Des del Forn Miralles, al carrer Pi i Maragall, asseguren que “les vendes han estat molt més repartides que altres anys” i que “les vendes el divendres 22 han estat iguals o, fins i tot superiors, a les del dissabte 23”.

Com acostuma a passar tots els anys, la coca de crema artesana continua sent la protagonista de la revetlla de Sant Joan, tot i que els pastissers preveuen que la de llardons de full i la de brioix amb fruites i pinyons siguin també de les més venudes. Alhora es consoliden versions més contemporànies com la coca de xocolata o la de nata, que ja comercialitzen amb regularitat alguns dels forns més antics i tradicionals de la ciutat.

El que tampoc no varia respecte a l’any passat és el preu de les coques: entre els 16 i els 35 €, segons el pes i la mida. Molts barcelonins opten per comprar la coca de Sant Joan el mateix dia de consumir-la per garantir-ne la qualitat. És per això que aquest diumenge, com sol ser habitual cada 23 de juny, s’han vist cues a algunes pastisseries i fleques de la ciutat.

El gremi recorda que l’elaboració de coques artesanes requereix unes sis hores de feina i que es fan amb ingredients de qualitat i sense additius, conservants ni sucres afegits. Això, diuen els pastissers, es contraposa amb les industrials que es venen als supermercats perquè aquestes “han d’estar més dies a la venda”.

Coques per a celíacs

Hi ha establiments que volen garantir que tots els clients puguin consumir coca de Sant Joan, també els celíacs. Pastisseries com la que hi ha al número 147 del carrer de Berenguer de Palou, a Sant Andreu, venen productes sense gluten.

Pastisseria sense gluten

L’establiment ‘Sense Gluten’ va obrir les portes fa ara tres mesos i assegura que ha tingut molt bona rebuda al barri, que no disposa de gaires comerços especialitzats en aquesta mena d’alimentació. El seu propietari, Robert Carrasco, que va decidir obrir la pastisseria perquè diversos membres de la seva família són celíacs, assegura que la clau de l’èxit resideix en oferir productes artesans. “Podria haver obert una botiga amb productes sense gluten i tenir oferta envasada i la resposta no seria positiva. Aquesta mena de productes ja es troben a tots els supermercats, com Mercadona o Lidl”.