(ACN) Les rebaixes d’estiu han donat el tret de sortida oficial aquest divendres al matí sense aglomeracions al centre de Barcelona i en plena onada de calor. A l’avinguda del Portal de l’Àngel, hi havia gent amb bosses a la mà però menys de les que s’hi poden veure un dissabte qualsevol. La gran majoria de compradors autòctons eren conscients que les rebaixes començaven aquest divendres, 28 de juny, i no l’1 de juliol. Els turistes, en canvi, han fet compres sense saber-ho: “No estàvem al corrent que hi havia rebaixes però les aprofitem”, ha explicat la Sirine, turista francesa amb una bossa d’una gran cadena de roba a la mà. Anava amb els seus pares a la Sagrada Família, amb qui ha viatjat des de Saint-Étienne, però han decidit anar de botigues perquè el monument els quedava més lluny del que pensaven. “Seguirem de rebaixes tot el matí”, ha dit.

La Patrícia, de l’Hospitalet de Llobregat, ha aprofitat el matí perquè treballa a la tarda en una gran cadena del Portal de l’Àngel. “Avui segurament s’esgotin moltes de les coses que hi ha de rebaixes. He vingut abans a comprar alguna cosa que ja havia vist”, ha explicat. Sobre la calor, considera que com “al carrer s’està fatal” ve de gust entrar a les botigues. “A les botigues s’està molt millor que fora”, ha dit la Maria, que ja portava alguna bossa a la mà amb les primeres compres i hi ha anat expressament perquè tenia el matí lliure.

L’encarregada de la sabateria de Portal de l’Àngel Scala Dei, Celia Cañas, ha explicat que a primera hora d’aquest divendres l’activitat estava “més parada”. El migdia ha estat “més mogut” i suposa que “al llarg del dia s’anirà animant una mica més”. Cañas ha opinat que per començar abans les rebaixes “la gent no compra més” sinó que compren simplement “el que han de comprar”. “El que vendrem avui, no ho vendrem la setmana que ve”, ha reflexionat. A una via adjacent, al carrer Condal, menys activitat. La Neus, encarregada de la botiga de roba Vainilla, ha afirmat que les rebaixes no els beneficien “gens ni mica” però es veuen “obligats” a fer-les. “Jo vaig notar més moviment ahir que avui”, ha dit. “La gent tira cap a Portal de l’Àngel, passeig de Gràcia, aquí venen de retirada. Quan passen ja han comprat, encara que estigui més barat”, ha remarcat.

Rebaixes fins al 31 d’agost

El Consell Assessor de Comerç va proposar que les rebaixes dels comerços catalans se celebrin entre el 28 de juny i el 31 d’agost, després que els comerciants han demanat en repetides ocasions que es consensuï la seva data d’inici després de la seva liberalització. L’entitat ha apostat per mantenir les rebaixes com un instrument de promoció comercial i ha establert diumenges, 30 de juny, i 7 de juliol com a festius d’obertura autoritzada dins el període de rebaixes d’estiu.