El debat sobre la jornada laboral de quatre dies ha pres força aquests dies, després que el vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, proposés implementar-la a l’estat. Es tracta d’una proposta que l’executiu té sobre la taula i que deriva d’una esmena presentada per Más País i Equo per desplegar un projecte pilot d’ajudes a empreses que apliquin la mesura. El fet, però, és que no hi ha quòrum entre els socis de govern. Mentre que Podem defensa que serviria per crear ocupació, els socialistes ja han avisat que la mesura no és prioritària.

El mateix passa entre les patronals i els sindicats catalans. La proposta ha provocat el rebuig frontal de les associacions empresarials que, com l’executiu, consideren que no és el moment. En canvi, pels sindicats aquest és un debat imparable “diguin el que diguin els ministres i els governs”.

Les patronals dubten de l’efectivitat

Les associacions d’empresaris posen en dubte l’efectivitat d’una jornada laboral de quatre dies i aposten per una “reordenació dels temps de treball”, apostant pel teletreball o per mesures de conciliació, i de flexibilitat horària. També per treballar per objectius, i no amb una jornada laboral tancada, com fan altres països com Anglaterra o Alemanya.

El director de Relacions Laborals de Foment, Javier Ibars, creu que una reducció de la jornada laboral no suposarà incrementar l’ocupació, i és més partidari de la flexibilitat horària o de la distribució irregular de la jornada laboral.


No és cert que la reducció de la jornada comporti un increment de l’ocupació
Javier Ibars, director de Relacions Laborals Foment

Per Josep Ginesta, director de l’Àrea de Treball de PIMEC, el debat és qui assumeix el cost de la jornada no produïda. Ginesta va una projeccció i calcula que l’aplicació de la mesura a Catalunya tindria un cost de 23.000 milions d’euros per a l’Administració. “És un cost inassumible”, adverteix. El fins fa poc secretari general del Departament de Treball recorda que Suècia va fer una prova pilot en l’àmbit de l’atenció domiciliària i es va descartar precisament perquè els costos eren molt elevats.

Els sindicats aposten per obrir el debat

Els sindicats, en canvi, fa temps que reclamen una reducció del temps de treball i més formació. Creuen, de fet, que la digitalització de l’economia facilita aquesta disminució d’hores treballades. “Si hi posen fre, serà pitjor” assegura el secretari general d’UGT Catalunya, Camil Ros. Creu que és una mesura que s’ha de començar a posar sobre la taula. Per exemple, la UGT proposa que el dia a la setmana que no es treballi es dediqui a formació.

Per molt que diguin els governs i ministres, és un debat imparable
Camil Ros, secretari general d’UGT Catalunya