Els cotxes del futur, com aquest prototip alemany, es podran obrir amb sistemes de reconeixement digital, i un cop a dins, una pantalla en tres dimensions ens mostrarà el mapa de la ciutat i totes les funcions de conducció. També portarà incorporada una targeta SIM, amb servei d'internet Wi-Fi per als ocupants, que podran buscar aparcament, reservar habitació d'hotel o, fins i tot, un bitllet d'avió de camí cap a l'aeroport. Les aplicacions del present i les del futur són més protagonistes que mai al Saló de l'Automòbil. Amb el sistema que s'amaga en una d'aquestes maletes, per exemple, el cotxe podria fer avisos dels perills que ens esperen darrere de la propera corba. DECLA AVISOS. "En condicions de poca visibilitat, podrem saber si hi ha un cotxe a prop que no podem veure amb prou temps per evitar l'accident." Els nous navegadors mostraran amb detall tots els carrers de la ciutat i localitzaran en temps real una ruta alternativa en cas d'embús, amb actualitzacions cada dos minuts. El RACC proposa fins i tot monitorar les avaries, per saber si cal detenir la marxa o enviar la grua. DECLA RACC, "El que presentem és una connexió al cotxe que permet l'assistència mecànica a distància. Estudiar la situació del cotxe quan tens una avaria, i poder-te dir si pots continuar, o si has de trucar a la grua. O fins i tot quina és la gravetat i donar-te assessorament sobre el que caldrà arreglar." I per experimentar com serà la conducció amb un cotxe connectat, podem posar-nos aquestes ulleres virtuals. De moment, però, la fita més realista que es planteja el sector, és que l'any 2018 tots els vehicles hagin de sortir del concessionari amb un sistema que avisi automàticament els serveis d'emergència en cas d'accident.

El Connected Car del Saló de l’Automòbil permet als amants de la conducció veure com s’integren les tecnologies mòbils als vehicles i com els fa més segura la conducció. GSMA, l’associació que agrupa més de 800 operadors de telefonia de tot el món, ha calculat que el sector dels cotxes connectats mourà uns 39.000 milions d’euros el 2018 i que el nombre de vehicles venuts amb tecnologia digital incorporada es multiplicarà per set en cinc anys. També s’ha referit al sector la consultora McKinsey & Company, que preveu que la pantalla del cotxe serà la més utilitzada, després de la televisió, l’ordinador, el mòbil i la tauleta.

Alguns dels models de gamma alta que s’hi presenten ja incorporen sistemes d’obertura de portes amb reconeixement digital i pantalles en tres dimensions per a conductor i acompanyant, que mostren mapes i funcions de conducció, i permeten buscar i reservar una habitació d’hotel o un bitllet d’avió, gràcies a una targeta SIM incorporada. Fins i tot, poden oferir Internet i Wi-Fi als ocupants.

Entre les aplicacions, una de les novetats que es pot veure és el “valet parking”, que permet al cotxe buscar plaça lliure en un aparcament, fins i tot aparcar sol, notificar al mòbil del propietari que el cotxe ja està estacionat o recollir el conductor quan ho demani. També s’hi presenten dispositius per avisar d’un cotxe massa proper en condicions de visibilitat reduïda, o navegadors que actualitzen la ruta cada dos minuts per no perdre temps en cas d’embús de trànsit.

Com a primer pas per a vehicles de qualsevol gamma, el sector es planteja que per a 2018 tots els vehicles hagin de sortir del concessionari, com a mínim, amb un sistema que avisi automàticament els serveis d’emergència en cas d’accident.