El juliol passat es va aprovar l’ampliació a Sant Andreu el Centre Comercial La Maquinista, després dels vots a favor al ple de l’Ajuntament de CiU i del PP. Això va suposar les crítiques dels comerciants, que consideren que es posa en risc el model comercial dels barris dels entorns. També està en marxa l’ampliació del Centre Comercial Glòries i els propietaris de l’Heron City van fer una proposta similar que actualment està aturada. Malgrat tirar endavant aquesta moció, qui en tindrà l’última paraula, però, serà el govern municipal.

Els diputats també han acordat elaborar abans que acabi la legislatura una llei que protegeixi el comerç emblemàtic i que permeti que aquests puguin ser declarats béns culturals d’interès nacional. Aquests són alguns punts d’una moció que ha presentat el PSC a la cambra catalana sobre la ciutat de Barcelona en diferents àmbits com l’econòmic, el sanitari, d’educació, d’infraestructures o de turisme.

En l’àmbit turístic, el Parlament ha reclamat impulsar la regulació de les habitacions d’ús turístic i obligar els habitatges turístics a penjar a l’exterior de la seva porta d’accés el número d’atenció telefònica per a queixes veïnals, així com el número de registre que acrediti que té la llicència pertinent. No ha prosperat la petició perquè l’Ajuntament de Barcelona recapti el 100 % de la taxa turística i que pugui regular l’import o el tipus impositiu d’aquest impost, incrementant-lo si calgués, ja que CiU i ERC han votat en contra de la proposta.

Entre altres aspectes, la cambra catalana també ha aprovat que es garanteixi la titularitat “plenament pública” del nou ens que es creï per gestionar l’Hospital Clínic i ha instat a incorporar en quatre mesos al portal de transparència de la Generalitat el deute pendent del govern català amb l’Ajuntament.