Tot fet a mà o manufacturat a petita escala. És el denominador comú dels articles que el Festivalet ofereix a un públic que, cada vegada, hi mostra més interès. "Jo vinc amb ella cada any perquè així em frena perquè jo només entrar ja m'ho compraria tot." "Tot el que fan són petits detalls que donen un plus a qualsevol regal de Nadal. No és el típic que pots comprar a qualsevol botiga." Cada cop més gent fuig dels circuits comercials habituals i aposta pels mercats. L'oferta és molt àmplia. Aquest cap de setmana n'hi ha hagut sis de simultanis. I tots amb èxit de públic. A l'edifici històric de la UB s'hi ha celebrat el Fantastic Handmade Market amb un total de 60 creadors de complements, il·lustració, bijuteria i joguines. "Veure una mica com la crisi també ha fet que molta gent hagi creat el seu propi negoci." A banda dels mercats de productes fets a mà ja estan també totalment consolidats a la ciutat els dedicats a la segona mà. Un exemple n'és el Lost and Found que se celebra quatre cops a l'any. "Quin millor lloc per vendre coses que el Lost and Found. Coses que si no estarien dins l'armari, podrint-se, sense cap ús." "Sí que encuentras el vintage a nivel de muebles y cosas de casa, y hay ropa muy exclusiva. Pero no es artesano." Un altre mercat de segona mà, el Baúl Weekend, ha recollit 2.000 peces de roba de donacions per vendre-les aquest cap de setmana amb finalitats benèfiques. EVA TOMÁS I MARTA DOMINGO, Baúl Weekend "Aquelles peces que tens a l'armari i no te les poses però que es poden vendre i treure'n un benefici." Ha estat tot un èxit. Han recaptat uns 50.000 euros que faran arribar a través d'una ONG als refugiats sirians.

Un dels mercats més veterans és el Festivalet, que arriba a la seva vuitena edició. Any rere any ha vist com les cues per accedir a l’espai del Museu Marítim que l’acull, cada vegada eren més grans. Es presenta com una “fira independent de productes fets a mà o manufacturats a petita escala”.

Fins a les 20 h, a les Drassanes, al Festivalet es poden trobar les creacions de prop d’una vuitantena de dissenyadors. El mercat també incorpora una oferta gastronòmica i compta amb la presència d’alguns segells editorials i expositors que venen material per fer creacions artesanals.

En la mateixa línia, l’Edifici Històric de la UB avui cedeix part del seu espai al Fantàstic Handmade Market Barcelona, en què participen una seixantena de botigues que formen part del web especialitzat en productes artesans Etsy i en què també es desenvolupen tallers i hi ha un espai gastronòmic.

D’altres mercats estan centrats en el producte de segona mà. És el cas del Lost & Found Market, que se celebra quatre vegades a l’any i que aquest cap de setmana està instal·lat a l’Estació de França. En aquest cas es tracta d’un mercat obert, en què tothom pot participar, prèvia inscripció, per oferir les pertinences que ja no fa servir. S’hi pot trobar roba però també llibres, música o objectes decoratius per comprar, vendre o intercanviar.

Amb el mateix esperit de mercat popular que promou el reciclatge i el contacte directe entre usuaris, cada mes se celebra el Flea Market. El seu lema és “one man’s garbage is another man’s gold” i apliquen aquesta idea per tal que cadascú hi trobi allò que li cal i que a algú altre l’hi sobra.

I aquest cap de setmana encara s’han dut a terme dos mercats més. A l’hotel Alexandra hi trobem el Zoco Barcelona, on una quinzena de marques d’estil boho-chic hi mostren les seves propostes de roba, bijuteria i complements; i al passeig dels Camps Elisis, el Baúl Weekend, un mercat de moda de luxe que col·labora amb l’ONG Save The Children.