Performances i exposicions d’art a les nombroses galeries que participen en aquesta Open Night, on les obres exposades conviuen amb l’oferta gastronòmica especialment preparada aquest vespre per un bar o restaurant proper. Per exemple, a la galeria d’art La Plataforma, aquesta nit fan còctels i els cuiners de La Cocina Palpita ofereixen especialitats de cuina mexicana. Mentrestant, a l’estudi d’arquitectura i cotreball anomenat Espai 88 fan una xerrada sobre disseny titulada ‘El joc de la veritat’ o ‘A qui serveix el que fas?’, en què dissenyadors, arquitectes i enginyers debaten sobre la rendibilitat de la seva feina. La majoria de propostes de l’Open Night, però, no s’adrecen exclusivament als professionals d’aquests sectors més creatius sinó a tothom que vulgui gaudir-ne. Per exemple, aquesta nit els visitants tenen l’oportunitat d’entrar a visitar un dels “lofts” que cada cop proliferen més en aquesta zona antigament industrial (fins i tot sortegen entre els visitants la possibilitat de tornar-hi un altre dia per passar-hi la nit).

Són només algunes de les 40 propostes culturals i d’oci que aquesta nit ofereixen la setantena d’establiments i entitats participants en la segona edició de l’Open Night. La primera va tenir lloc ara fa un any. És una iniciativa del Poblenou Urban District, una associació formada l’any 2012 per una trentena de professionals independents que desenvolupen les feines creatives al Poblenou i el 22@. Ara ja són més de 140 associats i, a més d’aquesta Open Night, també organitzen un Open Day a la primavera. La quarta edició està prevista per a l’abril de 2016.

“El fil conductor és l’art i la creativitat”, explica Albert Martínez, un dels portaveus del Poblenou Urban District. Diu que volen donar a conèixer el Poblenou com “el nou districte de l’art i la creativitat de Barcelona”, similar als districtes especialment creatius amb què ja compten ciutats com Londres o Nova York.

El programa complet d’aquesta Open Night es pot consultar al web del Poblenou Urban District, on els 70 estudis de disseny, espais de cotreball, escoles de creativitat, bars i empreses de tota mena que hi participen també estan ubicats sobre un mapa. Però si mentre us esteu movent pel barri necessiteu més informació, el punt central d’atenció als visitants està instal·lat al número 69 del carrer de Badajoz, en un espai anomenat Urban Club. Tot i que la benvinguda simbòlica a aquesta Open Night la dóna la projecció de llum que es fa sobre el mític edifici de la cantonada entre els carrers de Pere IV i Pallars.

La nit acabarà, més enllà de la 1 h de la matinada, amb una festa a Razzmatazz amb què, a més de compartir les experiències viscudes en aquesta Open Night, els organitzadors recaptaran fons per al Poblenou Urban District.