La DANA o gota freda i els darrers temporals estan provocant inundacions històriques. Cada vegada es desborden els rius i rieres, en molts casos de manera sobtada. Què cal fer si et quedes atrapat dins del cotxe enmig d’una riuada?

Manuel Molina, bomber de la unitat subaquàtica del Grup d’Actuacions Especials, ha donat recomanacions a seguir en el cas que et trobis en una situació de perill.

Comença a pujar el nivell de l’aigua

Si la inundació o la crescuda d’un riu, llac o pantà t’ha agafat per sorpresa, cal seguir els passos següents:

 • Primer, protegeix-te sortint de la zona de més perill amb immediatesa.
 • Segon, alerta els serveis d’emergència de la situació de risc en què et trobes.
 • Tercer, demana ajuda a veïns o al personal d’emergències que estigui treballant a la zona. Si ningú no pot donar-te un cop de mà, caldrà esperar.

Si portes menors d’edat al cotxe, hauran de sortir els primers. Cal ordenar a nens i adolescents que es treguin els cinturons de seguretat. El nen més gran ha de sortir per la finestra i pujar al capó si sortir a peu és arriscat per la riuada. Després, l’adult ha d’agafar el petit i passar-lo al més gran. Un cop tots els menors són a sobre del vehicle, n’han de sortir els adults.

És millor sortir per la porta o per la finestra?

En gairebé tots els casos cal abaixar les finestres i sortir. Si resulta impossible abaixar-les, s’han de trencar els vidres que es tinguin immediatament al costat. Si la riuada aconsegueix inundar totalment el vehicle, existeix la possibilitat de deixar que hi entri l’aigua i igualar la pressió a dins i a fora del vehicle. Però aquest escenari és crític i per això els bombers recomanen sortir del vehicle al més aviat possible i no arribar a aquesta situació.

Cotxes inundats per la DANA

Què fer si caus a l’aigua?

L’ideal és pujar al capó del cotxe i esperar l’ajuda dels serveis d’emergències, però pot ocórrer que la força de l’aigua faci impossible mantenir-se a sobre del vehicle o que s’acabi enfonsat. Si caus a l’aigua, cal visualitzar cap on anar. Si hi ha un element (columna, pedra, arbre…) a la vora i al qual et puguis agafar, has de nedar cap allà amb el cap fora de l’aigua per mantenir en tot moment la visió i a favor del corrent o, com a molt, en diagonal. Mai no s’ha de nedar contra corrent.

Com evitar quedar-te atrapat dins del cotxe?

Els bombers també donen recomanacions precisament per reduir al màxim la possibilitat que l’aigua et pugui atrapar dins del cotxe:

 • Evita tots aquells desplaçaments que no siguin estrictament necessaris. En situacions de perill extrem, les autoritats recomanaran no agafar el vehicle particular si no és del tot imprescindible.
 • Sigues prudent i no t’acostis a les zones inundables en situació de pluja important, no intentis travessar els guals dels rius, i no t’apropis a esculleres, ports ni passejos marítims.
 • Abandona el vehicle i dirigeix-te a zones altes quan:
  • El vehicle quedi immobilitzat per l’aigua.
  • Observis que el nivell de l’aigua puja massa a la calçada.
  • Observis que l’aigua arriba a l’eix del vehicle.

Cotxes inundats per la DANA