Col·lectius pel dret a l’habitatge s’han concentrat aquest dissabte a la tarda per protestar contra els lloguers abusius, l’especulació immobiliària i l’explotació turística dels pisos a Barcelona. Els manifestants han denunciat que aquestes condicions obliguen a molts veïns a marxar cap a la perifèria de la ciutat o, fins i tot, fora de Barcelona, i són el motiu de molts desnonaments.

Sota el lema “Punxem la bombolla. Prou lloguers abusius!” reclamen als partits polítics que l’emergència en l’àmbit de l’habitatge centri el debat electoral les properes setmanes.A les 18 h, més de 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana -10.000 segons l’organització- s’han concentrat als Jardins de Salvador Espriu i han començat a baixar pel carrer de Pau Claris fins a la plaça de Catalunya per fer-se sentir.

El portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, ha denunciat que no hi ha una política d’habitatge per frenar l’especulació amb els lloguers.

“Fa 10 anys que estem vivint aquesta situació. El govern hauria de regular els preus del lloguer, els quals haurien de baixar un 60 %”

Entre la quarantena d’entitats que han impulsat la protesta hi ha la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), el Sindicat de Llogaters o la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Tots ells han redactat un manifest amb 10 mesures que consideren essencials per revertir la crisi en l’habitatge, com construir més habitatges socials o frenar els fons voltor. També demanen la derogació de la Llei d’arrendaments urbans (LAU) i impulsar una nova normativa que legisli els lloguers socials al mercat lliure.

Manifestació prou lloguers abusius

Durant el transcurs de la manifestació, amb un caire reivindicatiu però festiu, els assistents han fet una enganxada de cartells en una entitat bancària. La protesta de Barcelona no és l’única, ja que es tracta d’una crida d’àmbit europeu i s’hi han sumat fins a 36 ciutats com Londres, París, Nàpols, Budapest o la capital europea, Brussel·les. També s’hi han afegit altres ciutats de l’estat espanyol.

El pols de la protesta s’ha pogut seguir a través de les xarxes socials amb el hashtag #punxemlabombolla.