Han hagut de superar molts entrebancs, com el veto inicial del govern de Mariano Rajoy al març passat, però finalment aquest dimarts la llei de l’habitatge impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha arribat al Congrés dels Diputats.
Amb els suports del PSOE, Units Podem, ERC, PDeCAT i Compromís, la llei s’ha pres en consideració, per tant, la previsió és que els grups parlamentaris portin a debat el text en els propers mesos. La clau decisiva l’ha tingut el Partit Nacionalista Basc (PNB) que s’ha abstingut malgrat ser molt crític amb la proposta.
El resultat final de la votació ha estat de 177 suports, 163 vots en contra i sis abstencions. Amb aquest primer pas, el Congrés dels Diputats obre ara el període de debat i esmenes on els grups poden introduir modificacions a la llei. Un cop s’ha conegut, els membres de la PAH que eren presents a la cambra han esclatat en clams de “sí es pot”.
Les cinc propostes de la llei d’habitatge de la PAH
La llei de l’habitatge regula una de les reivindicacions històriques de la PAH: la dació en pagament amb caràcter retroactiu. És a dir, que les persones afectades per la hipoteca no hagin d’assumir cap cost després d’haver estat desnonades. També amplia la moratòria actual dels desnonaments en els casos que sigui el primer i únic habitatge i elimina les clàusules abusives en la concessió d’hipoteques.
Pel que fa al lloguer, la plataforma demana una modificació de la llei d’arrendaments urbans (LAU) perquè els contractes s’ampliïn de tres a cinc anys, una de les reivindicacions que també fa l’Ajuntament de Barcelona. De fet, la reforma de la LAU és una de les condicions que ha posat Units Podem a l’executiu de Pedro Sánchez per donar-li suport als pressupostos del 2019.
La llei també inclou mesures contra la pobresa energètica com que no es pugui tallar el subministrament de serveis bàsics com l’aigua, la llum i el gas, sense que prèviament es comprovi la situació de la llar afectada. També s’estableix que siguin les companyies que subministren aquests serveis les que paguin el cost de mantenir el servei a les llars en situació de vulnerabilitat.
La PAH es considera un interlocutor vàlid
En una entrevista al programa bàsics, el portaveu de la PAH Barcelona, Santi Mas de Xaxàs, ha reaccionat a l’aprovació de dur el debat a la càmera baixa i ha assegurat que són un interlocutor vàlid per parlar amb els partits. “Els partits han d’entendre que no han de negociar entre ells, sinó amb la ciutadania”.
Mas de Xaxàs ha viscut la notícia en directe al plató de bàsics i ho ha celebrat agraïnt la feina als membres de la plataforma
https://2346171.mediaspace.kaltura.com/id/0_nmzufqil?width=940&height=529&playerId=42600891