JOSEP COTS, fundador de la llibreria Documenta "Com que em treien d'aquí i jo complia 65 anys vaig pensar, què faig? Segueixo o baixo del carro? Vaig decidir fer un pas endavant. I qui m'aportava futur? Un soci jove que, a més, m'ajudés econòmicament i que li agradessin els llibres." "El vaig trobar però a una persona jove no li podia exigir el capital que necessitàvem. I jo mateix vaig proposar embarcar-nos en una aventura que és demanar els diners als clients i amics." "El mecenatge directe a través del Verkami són aportacions molt petites i hi ha hagut 300 persones. Això ha significat uns 15.000 euros." "Després de la resposta que hi ha hagut, em sento amb un compromís enorme de correspondre. Perquè amb aquesta època de situació econòmica dura, la gent s'ha desprès dels seus diners per afecte." "L'opció és l'Eixample perquè Documenta, pel tipus de servei que dóna i per la seva mida, ha d'estar al centre de Barcelona. El quan tampoc el sé. Avui discutíem amb els que lloguen el local. Serà a la primavera. El misteri serà si és abans o després de Sant Jordi."

El propietari  de Documenta, Josep Cots, no s’esperava la magnífica acollida que ha tingut la crida de finançament per salvar la llibreria. Més de 250 persones anònimes han fet aportacions econòmiques que han sumat més de 30.000 euros. A banda, les aportacions a través de la campanya Verkami han arribat als 15.970 euros. Aquests resultats extraordinaris han superat la fita que Cots es va proposar per engegar una nova etapa de Documenta.

El nou projecte de la llibreria té la participació d’un nou soci, Eric del Arco, que ha invertit 40.000 euros i que seguirà amb el negoci un cop Cots es jubili. El model de negoci seguirà sent exactament el mateix que des de l’any 1975, una llibreria independent i especialitzada en literatura, art i ciències humanes.

D’altra banda, el fet que els propietaris del local del carrer de Cardenal Casañas mantinguin un preu de lloguer elevat i en no renovar-se el contracte, Josep Cots s’ha vist obligat a deixar el centre de la ciutat. Cots i el seu soci han confirmat, però, que ja tenen un local per traslladar la llibreria, i tot i que encara no es vol revelar si el trasllat es farà abans o després de Sant Jordi, asseguren que la nova ubicació serà a l’Eixample.

Una altra llibreria desapareix de la ciutat

L’any 2000, Excellence va començar obrint una gran llibreria a la rambla de Catalunya, però fa quatre anys es va haver de traslladar a un local més petit al carrer de Balmes per reduir despeses. En un inici es tractava d’una botiga especialitzada en llibres d’assaig, d’empresa i d’autoajuda que, amb el pas del temps, va anar ampliant l’oferta a la narrativa i els llibres infantils per compensar la caiguda de vendes. Aquest divendres, Excellence ha tancat per no poder fer front al negoci.