Els efectes de la crisi, diu el govern, no es combaten només amb més despesa social. Però l'executiu destaca l'increment que n'ha fet els darrers anys per explicar que les desigualtats entre famílies a la ciutat s'hagin començat a frenar. S'actua amb més intensitat, asseguren, als districtes amb més dificultats i posen d'exemple que a Ciutat Meridiana es reben 20 vegades més ajuts que a Sarrià. El govern acompanya això amb les últimes dades de renda familiar. Les més baixes van caure el 2012 per primer cop des de l'inici de la crisi quan van créixer de forma exponencial. Del 42% de l'any 2011 van passar a representar el 39%. Les rendes mitjanes, després de reduir-se, van repuntar el 2012 fins al 44%. Increment que també van experimentar, a un nivell, això sí, inferior, les rendes més altes. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Tenir un 39% de rendes baixes no és una bona notícia, ara bé, sí que per nosaltres és una dada positiva que esperem que es consolidi i que comenci a corregir aquesta situació." GUILLEM ESPRIU, regidor del PSC "No creiem que sigui així. Probablement el que s'està produint és una polarització claríssima de la societat en dos grans blocs: el bloc amb menys recursos i el bloc amb grans recursos." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "L'alcalde Trias està més pendent que Barcelona sigui capital d'un Estat que no pas de l'estat de la ciutat, és a dir, oferir respostes als principals problemes dels barcelonins." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Tornarem a dir que estem en una ciutat plena de desigualtats i que està en una segona onada dels impactes de les retallades i de les polítiques d'involució ambiental." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Creiem que en aquests moments hi ha un enorme risc de que es consolidin les retallades que es van produir durant la crisi." En el global de la ciutat hi ha sis districtes amb la renda familiar per sota de la mitjana i només en dos d'aquests, Ciutat Vella i Horta-Guinardó, hi va haver millora el 2012 respecte a l'any anterior.

Les xifres les ha fet públiques aquest dimarts el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, després que divendres passat les insinués en un plenari extraordinari sobre desigualtats socials. Les dades, de fet, formen part de l’informe Barcelona 2014. El compromís amb les persones i la creació d’ocupació, que servirà de base per al debat sobre l’estat de la ciutat que hi haurà al ple ordinari d’aquest divendres.

Segons les dades, les famílies amb renda baixa, que el 2007 representaven el 21,7%, van caure el 2012 al 39,3% després d’haver arribat un any abans al 42,4%. Pel que fa a les famílies amb renda mitjana, el 2012 van representar el 44,1% del total, gairebé tres punts més que un any abans (41,8%). A l’altre extrem, les famílies amb renda familiar alta, que el 2007 eren el 19,8%, han repuntat respecte a 2011 i el 2012 ja suposen el 16,6% del total.

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha advertit que el 39% de famílies amb rendes baixes “no és una bona notícia”, però ha afegit que “és una dada positiva que esperem que es consolidi i que comenci a corregir aquesta situació”. Forn ha assenyalat que l’executiu actua “amb més intensitat” als districtes on es concentren “més dificultats”, com ara Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí i Sants-Montjuïc.

Des de l’oposició, el regidor del PSC Guillem Espriu ha lamentat que el govern usés les dades al ple extraordinari de divendres passat i que no s’hagin fet públiques fins a aquest dimarts. Espriu ha rebatut l’anàlisi de Forn i ha dit que “s’està produint una polarització de la societat en dos grans blocs”. El president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha reiterat que Barcelona “està plena de desigualtats, en una segona onada dels impactes de les retallades”, i Jordi Portabella, d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat) veu “un enorme risc que es consolidin les retallades que es van produir durant la crisi”, i ha afegit que cal trobar les propostes necessàries per evitar una fractura social. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha retret a l’alcalde que “no ofereixi respostes als problemes dels barcelonins” i  l’ha acusat d’estar “més pendent de ser capital d’estat que no pas de l’estat de la ciutat”.