El Govern espanyol ha decidit anul·lar el resultat de la subhasta elèctrica d'ahir. De fet, té molt clar que el rebut de la llum no s'apujarà un 11% a partir de gener. MARIANO RAJOY, president del Govern espanyol "El gobierno está trabajando en un procedimiento para fijar un precio alternativo al de la subasta y ha pedido a la Comisión Nacional de Mercados y Competencia un informe a tal fin." Tot plegat arriba després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència hagi fet arribar un informe de matinada a l'executiu que invalida el resultat de la subhasta per circumstàncies, diu, atípiques que posen en dubte la seva fiabilitat. El mateix ministre insinuava ahir que les companyies elèctriques podrien haver manipulat el mercat per fer pujar els preus. En cas d'anul·lar-se seria un fet insòlit i que no s'ha produït en cap de les 24 subhastes que s'han celebrat des de 2007. D'altra banda, el govern també treballa per introduir canvis en l'actual sistema de subhasta, tal i com ja fa mesos que li recomanen els informes preceptius. L'informe de l'organisme arriba després que ahir consumidors i empresaris posessin el crit al cel davant el previsible encariment de l'11% del rebut de la llum, l'equivalent a uns 10 euros mensuals. La pujada agreujaria encara més la situació de pobresa energètica que ja viuen moltes famílies. A més, les empreses denuncien que Espanya ja és el tercer país europeu amb la llum més cara i que això els resta competitivitat.

En un comunicat escuet, al qual se sumarà en les pròximes hores un informe molt més detallat que justificarà la decisió presa, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) confirma que “no és procedent validar” la 25a subhasta Cesur, realitzada aquest dijous, i que va disparar fins a un 26,5% el cost de l’energia elèctrica. La CMNC assegura que des de fa quatre anys s’estan presentant, des d’aquest organisme adscrit al Ministeri d’Economia, “successives propostes de millora de l’esquema de la subhasta”. I, de fet, la Sala de Supervisió Regulatòria d’aquest ens públic va obrir una investigació el dia 10 per analitzar els “moviments inusuals” en els preus de l’electricitat que s’estaven produint en la fixació de preus del mercat majorista.

Un cop es van conèixer els resultats de la subhasta, el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, va afirmar que els considerava “inacceptables” i que sospitava que hi havia hagut “manca de competència”. El pronunciament comunicat a les 4.15 h a la Secretaria d’Estat de l’Energia i a l’Operador del Mercat Ibèric Espanyol va, doncs, en la línia del que Soria reclamava per tal que no es donessin per bons i es pogués anul·lar la subhasta.

Des de Brusel·les, el president de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, ha qualificat l’increment d'”exagerat i injustificat”. Ha avançat que l’equip de govern buscarà un procediment alternatiu per fixar el preu de la llum.