protesta muntadors Sónar

Nou capítol en la vaga dels muntadors d’escenaris de Fira de Barcelona. El jutge, que es dona el cas que és Santiago Vidalha admès a tràmit la queixa dels vaguistes contra Fira de Barcelona per haver contractat dues empreses per substituir-los. Els muntadors -coneguts amb el nom de “riggers”- denuncien que l’ens vulnera d’aquesta manera el dret a vaga. El jutge determinarà aquest dimarts, a partir de les 9 h, si aplicar o no les mesures cautelars, com ara una aturada dels treballs de muntatge, que Fira de Barcelona ha contractat amb una tercera empresa.

De moment, l’entitat firal i els treballadors de l’empresa concessionària del servei (UTE-Rigging) segueixen sense arribar a cap acord que permeti la desconvocatòria de la vaga. Esperen que “la resolució de les mesures cautelars que es dictin demà [aquest dimarts] seran una oportunitat per a què Fira de Barcelona negociï les condicions de treball que hem tingut [ara a través d’UTE Rigging i des de fa 12 anys altres empreses] fins ara”, ha explicat l’advocat del Col·lectiu Ronda, Quim Espanyol.

Segons ha recordat Espanyol, un dels objectius de la mobilització és que, en la negociació del nou plec de condicions per a la contractació del servei de muntatge d’arquitectura firal, “siguin els treballadors els que tinguin capacitat directa de negociar com han de ser les relacions contractuals amb Fira de Barcelona”. I ha recordat que “les mesures cautelars només permetran garantir el dret a vaga, no pas entrar en la qüestió de fons”, que són les condicions laborals i el respecte als drets fonamentals amb una empresa “que no està en crisi, tot el contrari, perquè hi ha molta feina i la previsió és que Fira de Barcelona en tingui més properament”.

El muntatge per acollir el Sónar avança a bon ritme

Fira de Barcelona afirma que aquests  treballs al recinte firal de plaça d’Espanya i de Gran Via, a l’Hospitalet, avancen a bon ritme perquè se celebri el festival Sónar entre el 18 i el 20 de juliol. Defensa, a més, que pot substituir legalment els muntadors per altres treballadors perquè el contracte que té amb l’empresa concessionària així ho permet.

Tot i que el col·lectiu de muntadors ho posa en dubte -motiu que ha valgut la convocatòria de vaga- assegura que “si hi ha acord, tenim un operatiu previst per muntar el Sónar en 36 hores”, ha afirmaun dels portaveus del grup, Isaac Flix. ara per ara, els “riggers” estan en vaga des de dijous passat, i l’allargaran fins al 20 de juliol, perquè reclamen que la subrogació dels contractes formi part del plec de condicions del concurs, i assegurar així poder continuar treballant.

Segons diuen els “riggers”, fa 15 anys que s’encarreguen de fer el muntatge de les estructures aèries dels diversos esdeveniments que acull la Fira, sigui quina sigui la companyia concessionària.

Durant els darrers dies, els vaguistes han protagonitzat diverses protestes a les portes de les oficines de Fira de Barcelona.