Prestatgeries buides. Preus rebaixats i un cartell de comiat a la porta. La botiga de joguines Monforte, al bell mig del barri Gòtic, tanca definitivament després de més de 170 anys d'història. MERCÈ MORRAL, encarregada de Monforte La Mercè fa 40 anys que és darrere d'aquest taulell. Ara haurà de reinventar-se perquè no hi ha marxa enrere. El 2014 acaba la moratòria de la Llei d'arrendaments urbans que, en el cas de les botigues, actualitzarà els lloguers de renda antiga. La mensualitat d'un establiment al centre antic d'una ciutat com Barcelona és dificilment assumible en una època de poques vendes. MERCÈ MORRAL, encarregada de Monforte Aquesta és, doncs, l'última campanya de Nadal. El proper 5 de gener abaixen persiana. Altres botigues ja ho han fet. Fa quatre mesos El Palacio del Juguete va haver de traslladar-se de local per no poder pagar-ne el lloguer.

Durant els seus 170 anys d’història, Joguines Monforte ha passat de ser un negoci dedicat a la instal·lació de billars al que és actualment: una botiga de joguines especialitzada on es poden trobar jocs de taula, trencaclosques, accessoris per a billar, peces de col·lecció, accessoris i instruccions de qualsevol joc o joguina d’avui i de sempre.

Joguines Monforte és una víctima més del darrer canvi de la Llei d’arrendaments urbans, que permet als propietaris apujar lliurement el preu del lloguer dels locals. A Barcelona, es calcula que un 40% de les botigues que no són de propietat s’enfrontaran a una pujada dràstica del lloguer a causa d’aquest canvi normatiu. Això va fer traslladar el Palacio del Juguete del carrer dels Arcs o tancar la llibreria Canuda, al mateix barri Gòtic. També està accelerant la transformació dels voltants de la plaça de Catalunya.

En el cas de Monforte, pagaven menys de 1.000 euros al mes i ara els propietaris del local els demanen entre 6.000 i 10.000 euros, una xifra prou elevada com perquè no els surtin els números. L’actual encarregada del negoci feia 40 anys que era al capdavant de la botiga, que abaixarà la persiana el 5 de gener i entregarà les claus el 15. Aquests dies el local fa liquidació de productes, acomiadant així el seu últim Nadal. A partir de la segona quinzena del mes vinent, un altre tipus d’establiment ocuparà el lloc que durant dècades ha estat punt de referència per als amants de les clàssiques joguines de sobretaula.