(ACN) L’IPC a Catalunya continua creixent a un ritme rècord i s’ha situat en el 10,3 % al juliol, segons ha informat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La xifra supera, per primer cop, la barrera dels dos dígits i marca, de nou, un màxim des que es tenen registres per comunitats autònomes —el 2002—.

Al juny, la inflació va situar-se en el 9,7 %, de manera que enguany s’ha enfilat sis dècimes més. L’increment ha estat impulsat, sobretot, per l’electricitat, el gas i els combustibles. Així mateix, el preu dels aliments ha pujat un 11,9 % respecte a l’any passat. En canvi, la inflació ha caigut un 0,1 % en l’indicador mensual en comparació amb el juny a Catalunya, una reducció inferior a la mitjana espanyola, del 0,3 %.

En la cistella de la compra, els menjars que més ha pujat de preu han estat l’oli (+27,5 %), la llet (+22,9 %), els cereals (+20,5 %), la carn d’oví (13 %), la fruita (+12,6 %) i el cafè (+11,4 %). La inflació ha pujat especialment en els serveis d’allotjaments (+27,4 %) i en els paquets turístics (+17,9 %), en el primer estiu sense restriccions per la covid.

Al conjunt de l’estat, la taxa més alta dels darrers 38 anys

En la comparativa anual, al conjunt de l’estat la inflació al juliol s’ha enfilat fins al 10,8 %, la taxa més alta des del setembre del 1984, és a dir, dels darrers 38 anys. La xifra coincideix amb l’indicador avançat que va publicar l’INE a finals de mes i és sis dècimes més elevada que la registrada al juny. Amb tot, encadena dos mesos consecutius per sobre dels dos dígits.

Els béns que més s’han encarit a escala estatal han estat l’electricitat, el gas i els aliments. En canvi, el transport, amb una taxa del 16,2 %, ha registrat gairebé tres punts menys que al juny derivat del descens del preu dels carburants.

Per comunitats, la taxa anual de l’IPC ha pujat a tots els territoris. Els majors increments s’han donat a Navarra, La Rioja, Canàries, Extremadura i el País Basc.

Comparteix a: