(ACN/Redacció) Usuaris de les biblioteques han demanat als responsables d’aquests espais abaixar la temperatura de l’aire condicionat per sota dels 27 graus, la qual cosa no està permesa perquè aquest dimecres ha entrat en vigor el decret llei per reduir l’ús d’energia. La normativa limita l’ús dels aires condicionats a 27 graus, com una de les mesures de cara a un hivern que es preveu amb possibles restriccions de l’ús de gas rus a Europa.

Algunes de les persones que s’han acostat a la biblioteca de Nou Barris s’han mostrat sorpreses per la temperatura, tot assegurant que no notaven que hi hagués climatització. La Caterina Pereira és usuària habitual de la biblioteca de Nou Barris i ha assegurat que “no s’hi està a gust”. També en Simeon Aranda hi va sovint i ha notat la diferència: “Avui he vingut abans i estic suant, normalment estava més fresc que avui”, ha afirmat.

Si és refugi climàtic, no pot ser que estiguis a 27 graus
Ester Martí, auxiliar de la Biblioteca Nou Barris

Es dona el cas que les biblioteques s’inclouen dins dels anomenats refugis climàtics de Barcelona, espais on els ciutadans poden anar a refugiar-se de la calor durant l’estiu. En aquest sentit, una de les auxiliars de la biblioteca de Nou Barris, Ester Martí, ha lamentat que el decret llei no permeti tenir un espai més fresc: “Quan entres estàs fresquet, però si portes una estona i et mous molt ja no es nota l’aire. Aquestes mesures s’haurien d’haver fet millor, més pensades, si és refugi climàtic, no pot ser que estiguis a 27 graus”, s’ha queixat.

A Barcelona hi ha més de 200 refugis climàtics, inclosos els parcs i jardins, els museus, els centres cívics i esportius. Amb tot, molts tenen un horari més reduït durant l’agost i altres estan tancats. Les biblioteques són alguns dels equipaments que més manté l’horari d’obertura i per això concentren usuaris que busquen un espai més fresc on passar el dia. “Molta gent ve a la biblioteca perquè a casa seva no poden estar-hi”, explica la treballadora de l’equipament. Segons el Consorci de Biblioteques de Barcelona, les que estan obertes ara a l’agost a la ciutat són una desena.