Els termòstats dels més de 200 refugis climàtics de Barcelona també han d’estar a un mínim de 27 ºC des d’aquest dimecres 10 d’agost, moment en què va començar a aplicar-se el nou decret de mesures d’estalvi energètic aprovat pel Govern espanyol. Això vol dir que aquestes instal·lacions queden al marge de l’excepció i, per tant, els aires condicionats d’aquests espais no podran estar per sota d’aquesta temperatura.

Aquest decret inclou el control de la temperatura de la calefacció a 19 graus i l’aire condicionat a 27 graus per tal de reduir el consum d’energia en el context de la guerra d’Ucraïna. És d’aplicació, entre d’altres, als edificis públics, incloses les biblioteques, els museus i altres centres culturals. En molts d’aquest espais hi ha ubicats els refugis climàtics desplegats pel consistori.

Temperatura refugi climàtic Disseny Hub

Una afectació irregular en els diversos refugis

La sensació de calor, però, no és igual per a tots. Els usuaris del refugi climàtic que hi ha dins del Museu del Disseny, asseguren que la temperatura és “adequada i agradable”. Hi ha dos factors que contribueixen que aquest espai sigui un oasi climàtic: la poca afluència de visitants i el fet que les sales d’exposicions puguin estar a temperatures inferiors, fet que contribueix que als vestíbuls la sensació sigui més fresca.

L’altra cara de la moneda la trobem, però, en algunes de les biblioteques públiques, com per exemple la de Nou Barris. Alguns dels usuaris expliquen que “tenen calor” i que “ja no s’hi està tan a gust com abans”. No entenen que es faci excepcions amb la temperatura d’alguns comerços com per exemple la restauració, que té el límit en 25º, i que precisament els refugis climàtics en quedin fora.

Refugi climàtic Biblioteca de Nou Barris