Com anar a la cavalcada o encarregar el tortell de Reis, per al petit comerç també és tradició deixar la botiga a punt per començar les rebaixes el dia 7 amb els descomptes marcats a les etiquetes. Molts van optar per treballar divendres fins més tard per poder fer festa aquest dissabte, dia de Reis, breu parèntesi de descans entre la campanya de Nadal i l’inici de les rebaixes. Per aquests botiguers, val la pena mantenir el tret de sortida a les promocions just quan acaben les compres nadalenques. “Ens hem de mantenir en la tradició. Quan toca fer rebaixes és quan la gent ja ha fet les compres de la temporada i ara el gènere que ens toca rebaixar és el que tenim en estoc“, assegura Lluís Llanas, president de l‘Associació de Comerciants Creu Coberta, que considera que les rebaixes que aplica el petit comerç “són les de veritat”. Llanas posa d’exemple el preu d’un jersei, que pot vendre a la seva botiga per 30 €: “Un article similar però amb un logo, les grans marques el tenen a 100 € i ara el posen al 50 %”. Per això assegura que els marges amb què treballen les botigues dels eixos de barri “són reals i no pas abusius”.

Però el cert és que les lleis que regeixen el comerç ja no fixen cap dia obligatori per començar les rebaixes. La nova norma catalana, aprovada a l’estiu i ja suspesa pel Tribunal Constitucional, donava per primer cop llibertat als comerços, tal com també fa l’espanyola. Per això algunes botigues, sobretot les grans cadenes del centre, ja apliquen descomptes des de principis de setmana.

Augment del 5 % de les vendes al Nadal

Amb tot, després d’uns mesos de pessimisme, el comerç afronta aquesta campanya amb bones perspectives després d’un augment de les vendes d’un 5 % aquest Nadal. A això cal sumar-hi el volum d’estoc que les botigues acumulen al magatzem: “Les rebaixes començaran amb força. A l’hivern ha fet poc fred i hi ha abrics en estoc, per això els descomptes surten agressius. I venim de bona campanya de Nadal, amb consum animat, que farà que hi hagi vendes”, assegura Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta.

També s’espera que l’inici de les rebaixes repercuteixi en l’economia. Segons l’empresa de recursos humans Addeco, durant les rebaixes se signaran 19.000 contractes de treball a Catalunya, un 5 % més que l’any passat. Això sí, tots temporals.

On no hi ha llei del comerç que valgui, a Internet, les rebaixes ja fa dies que han començat. També Inditex i el Corte Inglés, les dues úniques grans cadenes que s’esperen a la data tradicional a peu de carrer, ja anuncien descomptes als webs.