La responsabilitat de l’influenciador envers els seus seguidors, la necessitat d’una regulació de la seva activitat o les crítiques d’una part de la societat que els considera uns vividors, són alguns dels arguments que s’han debatut. The Tripletz és un duet format per Sergi Pedrero i Lucas Loren, amics d’Aida Domenech, àlies Dulceida, una “influencer” que a YouTube té un milió set-cents-mil subscriptors. El seu projecte barreja comunicació audiovisual, moda i música electrònica. El difonen a través d’un canal a YouTube però també tenen una presència important en altres xarxes socials. Loren ho té clar, el futur, i de fet el present, passa per la presència en multiplataforma: “Els joves ja no miren els canals de televisió convencionals però hi ha un segment de població que sí, i són un sector important a tenir en compte”. El seu consell és no rebutjar cap via de distribució: “Unim-nos, col·laborem”.

Les conseqüències del què diuen i fan els “influencers”

Amb prop de 400.000 subscriptors a Youtube, i 33.000 seguidors a Instagram són un fenomen de masses i són conscients de la influència que poden tenir els vídeos i continguts que difonen: “Una vegada vam donar una informació errònia i vam haver de fer un vídeo desmentint-ho”. En la mateixa línia el youtuber barceloní Roc Massaguer, més conegut com a Outconsumer, també ironitza dient que hi ha seguidors que li asseguren que fan més cas dels seus consells “que del que els diuen els pares o els mestres, i això és molt fort”. Massaguer era periodista esportiu i ara acumula més de 800.000 seguidors en un canal en què barreja continguts relacionats amb els videojocs, l’esport i les experiències personals.  

Més nova en el món de les xarxes socials és l’esportista d’elit Ona Carbonell, que assegura que fa poc que va decidir crear-se un perfil a Instagram: “És molt bonic el contacte amb les nenes o noies que també fan sincronitzada i volen consells sobre com entrenar o com alimentar-se”. Carbonell també alerta dels riscos de l’ús excessiu dels dispositius: “De vegades amb les companyes de l’equip de sincro quan sortim de 10 hores d’entrenament sense creuar una paraula el primer que fem és agafar el mòbil”.  L’actor i presentador Santi Millán confia que l’auge de les xarxes socials s’acabi “autoregulant, si més no això espero”. Millán té 218.000 seguidors a Instragram i col·labora amb la fabricant de bicicletes Orbea: “Molts seguidors fan més cas dels consells que els dono jo que dels que reben a la botiga”. És un exemple més del poder d’influència que en el cas de Millán ve reforçat per la seva trajectòria com a actor i presentador. Diferent és el cas de Daniel Illescas un jove que ha començat a ser conegut també per la seva amistat amb  Dulceida. Ara Illescas ja és un fenomen per si sol i acumula a Instagram 420.000 seguidors, amb vídeos en què reflecteix el seu dia a dia intentant fent-se un racó com a model. Defensa que la seva feina és “més dura del que pot semblar. Darrere una foto hi ha molta feina”. Tots coincideixen a dir que els és més fàcil treballar amb aquelles marques amb les quals s’identifiquen i se senten còmodes.