IPC compra supermercat

(ACN) La inflació a Catalunya es dispara nou dècimes al setembre fins a un 3,4 % més que l’any passat, el nivell més alt des de l’abril (+3,9 %). En el mes de setembre els preus dels aliments ha empès a l’alça del total amb un increment del 9,6 % en relació amb l’any passat, sobretot en el cas de productes com el sucre (+45,8 %) i l’oli (+38,7 %). A l’estat, l’IPC ha escalat nou dècimes i ha situat la variació anual en el 3,5 %, una dècima per sobre de la dada catalana. 

Els aliments, un 9,6 % més cars que fa un any

A Catalunya, durant l’agost els aliments s’han situat un 9,6 % més cars que fa un any, una xifra una dècima superior a la taxa del mes passat. Sense comptar la de l’agost, es tracta de la variació interanual més baixa des del maig del 2022. Pel que fa a l’indicador mensual, en comparació amb el juliol el preu ha repuntat un 0,1 %.

Si s’analitza en detall el cistell de consum, en comparació amb el setembre del 2022, ha continuat disparat el preu del sucre (+45,8 %), l’oli (+38,7 %), la carn de porc (+14,6 %), la llet (+12,2 %), les patates (+11,1 %), els llegums i hortalisses fresques (+11 %), els ous (+10,4 %) i el cafè (+9,1 %).

Respecte a l’agost, els productes que més s’han encarit han estat els llegums (+5,4 %), l’oli i els greixos (+9,3 %), i el sucre (+2,1 %). En canvi, destaca que el preu de la llet ha baixat un 1 %.

A l’estat, els preus de l’alimentació durant el setembre han estat un 10,5 % més cars que fa un any, la mateixa variació interanual que l’agost.

S’encareixen els carburants

Les dades publicades aquest divendres per l’INE també constaten que el preu dels carburants a Catalunya ha pujat un 2,1 % durant el setembre en comparació amb el mes anterior. Ara bé, si es compara amb el setembre del 2022, els combustibles enguany han estat més barats (-2,2 %). A Catalunya, el transport ha notat un increment del 4,5 % principalment per l’efecte dels combustibles.

Així mateix, ressalta també l’encariment dels serveis vinculats al turisme i l’hostaleria, que han estat un 21,4 % més cars que fa un any. Al seu torn, els paquets turístics han caigut un 15,3 % el preu respecte a l’agost.

Els preus del vestit també han escalat (+1,6 %) però amb menys intensitat perquè s’han retardat les vendes de la nova temporada per les altes temperatures. El principal descens se situa a la calefacció, l’enllumenat i la distribució d’aigua (-26 %).