El Gremi de Restauració proposa un pacte al govern municipal per pacificar la restauració i les terrasses al districte de Ciutat Vella. El col·lectiu assenyala 16 punts calents i proposa mesures per estimular millores en l’oferta gastronòmica d’espais com la Rambla o la Barceloneta. Asseguren que amb la nova ordenança, ara, és possible i s’inspiren en l’acord que es va arribar fa només uns dies pels porxos de la Boqueria.

Segons el director general del Gremi, Roger Pallarols, “la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha fet un pas important que s’inspira en l’esperit del gran pacte de l’ordenança de terrasses”. Per Pallarols, “no té cap mena de sentit que això es limiti només a la Boqueria, aquesta nova interpretació s’ha d’estendre a tots els racons de la ciutat on encara hi ha conflictes“. El representant dels restauradors s’ha mostrat convençut que això ha de permetre “posar fi a les situacions que hem viscut en els últims mesos” i a “un conflicte bastant penós de tres anys de durada que ha amenaçat a tota la restauració i, sobretot, als establiments més dèbils”.

La proposta del Gremi té quatre eixos. El primer, una aposta per fer compatible l’accessibilitat de les terrasses amb la seva ubicació actual. En aquest sentit, per exemple, Pallarols creu que la nova ordenança ja no obliga a desplaçar les terrasses de la façana  i permet construir un itinerari de vianants alternatiu per fer-les accessibles. Una mesura que demanen que es posi en pràctica a la remodelació prevista a l’avinguda de Joan de Borbó i que creuen que ha de permetre la recuperació d’algunes terrasses històriques, com la del Jai-Ca.

El segon eix és el de l’aposta per la millora de la qualitat de les terrasses. “Creiem que Ciutat Vella és ideal per fer-hi una zona d’excel·lència“, ha dit Pallarols, que proposa establir uns estàndards de qualitat en base a criteris arquitectònics. Pel director general del Gremi, “no té cap sentit que, tenint la ciutat i el clima que tenim, no tinguem les millors terrasses del món”. Per Pallarols, “Ciutat Vella pot capitanejar-ho, tenim una magnífica oportunitat amb la reordenació de la Rambla, per exemple, el Born o el front marítim de la Barceloneta”.

La tercera pota del pacte és el manteniment de les terrasses que, segons el Gremi, “s’han vist amenaçades durant la primavera“, a zones com Santa Maria del Mar i els seus entorns, per exemple. Segons Pallarols, “l’argument de la sobreocupació és insostenible” perquè l’ordenança estableix que “les terrasses poden ocupar fins a un 50 % de l’espai i, actualment, ocupen menys del 12 %”.

Finalment, el quart punt de la proposta consisteix a “mantenir el compliment de la legalitat“. En aquest sentit, Pallarols ha fet una crida al govern municipal a “posar fi de manera immediata” a les “decisions arbitràries” i a les “vulneracions flagrants” de la normativa que, segons ell, s’han produït amb la renovació d’algunes llicències de terrasses. El Gremi adverteix que moltes d’aquestes s’han recorregut als jutjats i que, fins ara, totes les sentències han estat favorables als interessos dels restauradors. Per tot plegat, Pallarols espera “que sigui innecessari allargar l’agonia i la judicialització per aquests restauradors” i ha emplaçat el districte de Ciutat Vella “a superar les diferències i a buscar les condicions perquè es compleixi la legalitat”.

La proposta del Gremi de Restauració ha rebut el suport de Barcelona Oberta. La seva directora, Núria Paricio, ha expressat el seu interès, especialment amb la creació d’una zona d’excel·lència a Ciutat Vella. “Per nosaltres és bàsica perquè és el districte més visitat pels turistes”, ha assegurat. També s’hi han adherit Amics de la Rambla, l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial, l’Agrupació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta, Born Comerç, l’Associació de Comerciants dels Pòrtics de la Boqueria i l’Associació de Bars, Restaurants i Amics de la Barceloneta.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a