Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters de Catalunya, ha explicat a BTV el canvi de model de les llibreries a Barcelona. Apunta que, malgrat el que es creu, es van tancar més llibreries abans de la crisi econòmica i que a partir de 2012 han augmentat. “Durant el 2014 se’n van obrir vuit a tot Catalunya, quatre o cinc de les quals a Barcelona”. Tot i que s’han de tancar les dades d’aquest any, de moment, a la ciutat ja s’han obert tres llibreries.

Marín assegura que hi ha un nou model de llibreria a la ciutat, gràcies a la formació dels llibreters. Diu que estan més especialitzats en qüestions empresarials i també amb temàtiques concretes. A més, “el sector s’ha  centrifugat cap a barris com Sant Andreu o el Poblenou”. El motiu d’això, diu, és la “pressió immobiliària insostenible” i això suposa un problema molt greu per a qualsevol inquilí. Marín reclama “reflexió política”. Més enllà dels preus, el fet que les llibreries es reparteixin pel territori dóna un valor afegit de proximitat.

Un altre inconvenient amb què es troben els llibreters, apunta que és la pirateria: “Espanya i la Xina tenen trist rècord de ser el  països més pirates del món. Sense pirateria no tancarien tantes llibreries”.

Referent al llibre digital, ha dit que “la venda és marginal en termes estadístics, d’entre el cinc i el vuit per cent, al marge de la pirateria”.