Han atracat al port de Barcelona amb un objectiu clar: donar la veu als pescadors artesanals i denunciar que la pesca, precisament l'artesanal, està a Espanya, i concretament al Mediterrani, en perill d'extinció. MARIO RODRÍGUEZ, director executiu de Greenpeace "Los últimos 20 anños de política pesquera común se ha manifestado ser un desastre. Un desastre en dos aspectos muy importantes: el ambiental y el socioeconómico. En el ámbito ambiental porque la sobrepesca está produciendo la destrucción de los fondos marinos y el colapso de los estocs perqueros. Y está generando la destrucción y la desaparición del único sector capaz de ganar el futuro y de generar una pesca sostenible en el tiempo, de generación en generación, que es la pesca artesanal." Només a Catalunya, els últims cinc anys, s'han perdut un 33% de llocs de treball en el sector. Paradoxalment, però, s'han incrementat el nombre d'embarcacions industrials en detriment de les petites que, de mica en mica, han anat abandonant l'activitat. Una realitat que, segons Greenpeace, podria corregir-se si es canviés la legislació. Una legislació que, per cert, en aquests moments està en procès de revisió a Brussel·les. CELIA OJEDA, responsable d'Oceans de Greenpeace "Si continuamos con este modelo de gestión pesquera agotaremos los estocs y agotaremos a los pescadores generando mucho más desempleo en este país." Per aquest motiu Greenpeace exigeix a la Generalitat i al Ministeri de Medi Ambient i a la Unió Europea que apostin per una política que tingui als pescadors a l'epicentre, fet que a banda de repercutir positivament en l'ocupació, diuen, també ho faria en la salut dels oceans.

Durant el darrer cap de setmana més de quatre-mil persones han visitat el vaixell Arctic Sunrise per conèixer-lo i rebre informació sobre la pesca sostenible. Abans de marxar de Barcelona, Greenpeace ha presentat un informe sobre la situació del sector pesquer. En els darrers anys, a Catalunya s’han perdut milers de ll0cs de treball al sector, a més d’haver provocat el deteriorament dels recursos pesquers. En els darrers vint anys la pesca espanyola ha destruït 52.000 llocs de treball, pel que l’ocupació al sector ha disminuït un 60% respecte a l’any 1992. La pesca catalana dóna feina a 3.550 persones, cosa que fa de Catalunya la tercera comunitat autònoma en termes d’ocupació.

L’organització ecologista exigeix a la Generalitat i al Ministeri de Medi Ambient que apostin per una política pesquera que posi els pescadors a l’epicentre. “Els resultats demostren que l’actual política pesquera ha posat en una greu situació de vulnerabilitat nombroses comunitats locals”, diu el director de l’entitat ecologista, Mario Rodríguez.