Els ajustos que apliquen les empreses catalanes en forma d’expedients de regulació d’ocupació castiguen la província de Barcelona, així com la ciutat i l’àrea metropolitana. El sindicat Comissions Obreres ha elaborat un informe amb dades corresponents a 2012 de l’Observatori d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. Els municipis del Barcelonès, el Vallès i el Baix Llobregat també es van veure molt afectats pels ERO durant l’any passat, ja que tenen més teixit industrial i més densitat de població.

A la província de Barcelona és on hi va haver més expedients en nombre absolut (11.262) i és la que presenta un major nombre d’afectats (62.546), que són el 83% del total d’afectats a Catalunya. També és la província amb major nombre de persones acomiadades per ERO (11.262). En total, els expedients de regulació d’ocupació van augmentar al Barcelonès un 47,1% respecte de l’any 2001.

Pel que fa a l’àrea metropolitana, Barcelona és la ciutat que més va notar l’efecte de la reforma laboral, que s’ha traduït en un l’aplicació de 1.275 expedients que han afectat 18.202 persones. L’afectació també ha estat important en les ciutats de l’Hospitalet, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, per aquest ordre.

La incidència dels ERO també ha estat molt alta al Vallès Occidental, en ciutats com ara Terrassa (138), Sabadell (104) o Montcada i Reixac (62); així com al Vallès Oriental, on els expedients de regulació d’ocupació han colpejat ciutats com ara Granollers (61), Lliçà de Vall (25) o la Garriga (20). Al Baix Llobregat les ciutats més afectades han estat Cornellà de Llobregat (63), Sant Boi de Llobregat (57) o Viladecans (47).

A la majoria de pobles i ciutats de Catalunya, el teixit industrial i comercial s’ha vist afectat per nombrosos expedients que han contribuït a disparar el nombre total d’ERO a Catalunya l’any 2012. S’ha assolit la xifra rècord de 5.494 expedients i han arribat a afectar 75.114 persones a tot el territori. 12.980 expedients s’han traduït en acomiadaments, però d’altres han suposat suspensions temporals del treball (per exemple, deixar de treballar uns mesos i cobrar l’atur) o reduccions de jornada.

Comissions Obreres alerta que el creixement dels expedients de regulació d’ocupació mostren la caiguda de la producció i els serveis per efecte de les polítiques d’austeritat, que han deprimit el consum intern. A més, el sindicat considera que les dades confirmen que la reforma laboral aprovada el febrer de 2012 ha estimulat les empreses a utilitzar aquest mecanisme per reduir plantilles i acomiadar personal, aprofitant l’estalvi de l’autorització administrativa i l’abaratiment de les administracions.