Pisarello indica en aquesta carta a García-Margallo que l’arribada d’Herrera (que va prendre possessió del càrrec del 17 d’octubre passat) ha causat “protestes de la comunitat mexicana i col·lectius de periodistes i defensors dels drets humans” i reclama al Govern espanyol que respongui urgentment “quina informació va tenir el ministeri per donar aquesta autorització diplomàtica” i, si entre aquestes dades, hi havia les “declaracions de testimonis” que relacionen Herrera amb “activitats il·legals”. Des del consolat diuen que Herrera Beltrán compleix els requisits per ocupar el càrrec.

La missiva recorda, per exemple, que el 2013 la revista ‘Forbes’ va assenyalar el nou cònsol com “un dels 10 dirigents més corruptes de Mèxic” i explica, també, que durant el mandat d’Herrera com a governador de Veracruz (2004-2010) van desaparèixer 134 persones en el que es considera “un dels estats més perillosos de Mèxic per als migrants”.

El mateix European Center Constitutional and Human Rights ja va posar en dubte el nomenament de Fidel Herrera. En aquest sentit, Pisarello ha assegurat que “les relacions internacionals han d’obeir uns principis ètics i de respecte dels drets humans”, i ha afirmat que el govern no pot romandre impassible “davant de denúncies de vulneració de drets humans tan greus”.