Ha estat durant molts anys la cara visible dels comerciants, però ara una auditoria en posa en dubte la gestió al capdavant de la Confederació de Comerç de Catalunya. L'estudi dels números ha posat de manifest un forat considerable en els comptes. Tot plegat ha dut Fraile a posar el seu càrrec a disposició de l'organització, que l'ha acabat destituint. En un comunicat, expliquen que han perdut la confiança en la seva tasca després que els comptes dels darrers exercicis s'han tancat amb pèrdues. En concret, fonts de la Confederació apunten que en tres anys s'han superat els dos milions d'euros. Que hi hagi pèrdues, però, no vol dir que Fraile cometés irregularitats. De fet, ell mateix ho ha negat, encara que no ha volgut fer-ne declaracions. Assegura que si ha dimitit és perquè creu que l'entitat necessita una "reorientació" després dels mals resultats. Més enllà de la Confederació, avui també ha transcendit que Fraile ha estat apartat de la gestió del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona, una entitat que fins al mes de març funcionava conjuntament amb la Confederació però que va decidir escindir-se'n. Va ser, diuen, per manca de transparència en els comptes. MIQUEL DONNAY, president del Consell de Gremis, Serveis i Turisme "Els números, per nosaltres, no eren coherents i la transparència que demanàvem no existia. Presentaven uns números globals, i quan tu demanaves una partida que no veies clara no hi havia manera de poder arribar als números finals." Des d'aquesta entitat asseguren que el problema de fons és que es gastaven molts més diners dels que s'ingressaven. Remarquen, però, que fins ara no han trobat cap indici de males pràctiques en els comptes.

Miguel Àngel Fraile va posar el càrrec de director general a disposició de la CCC després que es poses de manifest, en una auditoria, que l’entitat tenia problemes de gestió econòmica, amb pèrdues per tercer any consecutiu. Fonts de la Confederació asseguren que la suma de les pèrdues dels exercicis de 2013, 2014 i 2015 superen els dos milions d’euros.

El comitè executiu de l’entitat es va reunir de forma extraordinària dilluns i va acceptar la dimissió de Fraile. Ell va al·legar que els motius de la dimissió era la necessitat d’una “reorientació”, malgrat assegurar que no s’ha produït cap irregularitat ni mala pràctica econòmica. En aquesta reunió també es va apartar de les seves funcions la seva dona, Rosa María Serrano, directora de Formació. A més, es va aprovar un pla de viabilitat que implica una reducció de la plantilla actual.

Fraile ocupava el càrrec de secretari general de la CCC des de 1985 i atribueix les acusacions de possibles irregularitats de la seva gestió a “un intent de barrejar casos que no tenen res a veure” per part de persones que, diu, estan a la seva contra.