PRÒSPER PUIG, vicepresident de la Fundació Barcelona Comerç "Si aquests diumenges realment es fessin suficients diners com per compensar la despesa que suposa obrir aquests dies festius la gent obriria. No s'obre perquè no hi ha benefici." GABRIEL JENÉ, president de Barcelona Oberta "La mesura està pensada per atendre la demanda turística, per això les botigues que estan obertes són les que responen a una àrea comercial de la ciutat. No tota la ciutat pot estar oberta perquè el que no és pretén és desplaçar la demanda interna."

Ha estat el tercer i últim diumenge de maig amb botigues obertes a la ciutat i el seguiment ha estat, novament, desigual arreu de la ciutat. Als entorns de la Sagrada Família, els comerciants no han volgut obrir tot i la possibilitat de fer-ho, perquè consideren que no els surt a compte, mentre que al centre la majoria de comerços han obert.

Barcelona Oberta ha fet un balanç positiu de les vendes obtingudes durant els tres caps de setmana, tot i la pluja que hi va haver el primer diumenge. El president de l’entitat, Gabriel Jené, assegura que han incrementat entre un 30 % i un 40 % les vendes, respecte un diumenge del juliol. Ho atribueix als esdeveniments que han acompanyat els festius d’obertura, com la visita dels 2.500 treballadors de l’empresa Tiens, la Fórmula 1 o els 16.000 creueristes que han arribat cadascun dels caps de setmana. Per tot plegat, Jené reivindica una ampliació del calendari comercial per a què els comerciants puguin obrir més diumenges durant la primavera i la tardor.

Per la seva banda, el vicepresident de la Fundació Barcelona Comerç, Pròsper Puig, ha assegurat que no els surt a compte obrir durant aquests dies perquè no tenen beneficis. Des de la fundació han explicat que obrir en diumenge no està justificat degut al “poc interès del comprador”. També han insistit en què, majoritàriament, s’hi han sumat les franquícies i les cadenes, però que ho han fet per “estratègia empresarial més que per una qüestió de beneficis comercials”.

Segons el calendari comercial que el govern municipal va acordar amb el sector, els comerciants poden obrir cinc diumenges de l’any: els dies 8, 15 i 22 de maig, i el 2 i 9 d’octubre, de 12 a 20 h. Per tant, un cop acabi aquesta jornada, els diumenges de botigues obertes no tornaran fins a l’octubre.