Els moviments en defensa dels drets de l’habitatge de Nou Barris van aconseguir intervenir presencialment en un dels punts de l’ordre del dia del darrer ple del districte. La sessió estava convocat sense públic, seguint les mesures sanitàries, i es podia seguir telemàticament.

Contra la criminalització de les ocupacions

Donat que es tractava un tema sensible que segons les entitats criminalitzava el fet d’ocupar un habitatge per necessitat, un grup de veïns del Sindicat d’Habitatge de Nou Barris, l’AV de Ciutat Meridiana i la Xarxa de Suport de Verdum van concentrar-se davant les portes del districte en el moment que Ciutadans i BCN x Canvi van presentar les propostes de la creació d’un pla contra les ocupacions il·legals i un servei d’assessorament per als petits propietaris. Demanàvem poder intervenir presencialment en aquest punt de la sessió, i ho van aconseguir.

Se’ls va deixar parlar a la sala

Tot i que les portes d’accés estaven tancades, un petit grup de veïns va poder accedir a l’interior de l’edifici. Un cop a dins van demanar poder entrar a la Sala de Plens. La sessió es va aturar uns minuts per tal que el consell pogués decidir si se’ls permetia l’accés. Finalment, van accedir quatre representants per exposar el seu rebuig a la proposta d’elaborar un pla contra les ocupacions il·legals. Joan Antoni Villar, membre de la Xarxa de Suport de Verdum i del Sindicat de l’Habitatge, va argumentar que en la majoria dels casos “l’ocupació és una resposta a un sistema que no dona respostes a un problema social” i que la proposició “no era la solució a l’angoixa de les famílies que tenen por de perdre casa seva”.

La proposta no va prosperar

La proposició d’elaborar un pla contra l’ocupació il·legal va ser rebutjada al plenari, perquè segons el govern no és competència del districte. El regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, va mostrar-se contrari a les ocupacions il·legals “perquè deslegitimen les ocupacions legítimes”, però va dir que una proposta com aquesta no es pot aprovar en un plenari de Nou Barris, un districte amb una greu problemàtica de desnonaments.

La proposició de crear un servei d’assessorament per als petits propietaris tampoc no va tirar endavant. Segons l’Ajuntament, ja existeixen serveis com ara l’Oficina de l’Habitatge i el servei de mediació entre propietaris i llogaters.