HERVÉ FALCIANI, enginyer informàtic "Lo que estamos haciendo aquí, que se comparte ya con varias ciudades. Es la posibilidad de cada empresa local de ofrecer un servicio financiero local. No tenemos que dejar en manos de pocos la actividad financiera."

Es tracta d’un projecte pioner que funcionarà a escala local i que ha de ser reproduïble internacionalment. En l’àmbit concret la idea és crear un sistema de pagament similar al PayPal però de control democràtic, que eviti les comissions “opaques” d’entre el 3 i 5 % que actualment cobren les empreses per fer transaccions, que mostri amb transparència els fluxos financers  i que faci front al monopoli que hi ha actualment de control de les finances.

“El poder que tenien els estats de controlar, emetre i vigilar la moneda ha canviat de mans”, ha dit Falciani, “ara es pot fer sense tenir en compte el govern local”. La gran pregunta és: com s’aconsegueix que els serveis financers siguin locals? Doncs “començant amb el servei de pagament”, afirma Falciani, i no de manera liberal sinó “de manera compartida, distribuïda i oferint la possibilitat que tothom pugui entrar en aquest negoci“.

Aquest canvi permetrà que ciutadans, estats i governs municipals tinguin coneixement sobre els fluxos monetaris locals i internacionals i també sobre els pagaments de les empreses, i no a la inversa. La iniciativa es pot posar en marxa gràcies a un nou marc normatiu, la directiva 2015/2366 aprovada aquest novembre pel Parlament Europeu, que permet desenvolupar serveis de pagament digitals innovadors i segurs a la Unió Europea.

En un parell de mesos se n’iniciaran proves pilot en dues ciutats italianes i l’objectiu és implantar-lo en un futur a Barcelona. Precisament, la plataforma X-Net col·labora amb el consistori des de l’Oficina de Transparència, una eina de control per garantir una bona praxi administrativa.