Detectar com es pot reduir la factura de la llum o l'aigua, explicant com fer un consum responsable o fent petites reformes en habitatges en mal estat. Serà l'ajuda que rebran les famílies que pateixen pobresa energètica a tota la ciutat. L'Ajuntament, en col·laboració amb entitats socials, i hi ha destinat 2,5 milions d'euros del superàvit de l'any passat. Amb tres visites a cada habitatge es detectaran els problemes i les solucions que es poden oferir en cada cas. LAIA ORTIZ, tinenta d'alcalde de Drets Socials "Fer no només aquesta mediació i informació, sinó també intervencions domiciliàries, també microrehabilitacions, ajudes en kits concrets d'eficiència energètica per millorar els propis habitatges. L'objectiu és arribar a 5.000 llars, que es començaran a visitar a mitjan febrer. Són famílies que han demanat ajuda per pobresa energètica a serveis socials però també a les entitats. Amb aquest programa també es crearà ocupació. S'han contractat un centenar de professionals a l'atur des de fa temps que s'han començat a formar per assessorar les famílies. Molts d'ells provenen del sector de la construcció. TERESA CRESPO, presidenta Entitats Catalanes d'Acció Social "És anar a crear noves activitats que pugui generar ocuapció, això és innovar. Són noves maneres per trobar el mateix, ocupació." El pla s'allargarà sis mesos, i es pretén que a la llarga siguin les companyies energètiques les que facin la feina d'informar els consumidors, i per tant, contractin aquest personal format. L'Ajuntament ha explicat que l'any passat es van donar més de 5.000 ajudes contra la pobresa energètica, un 22 per cent més que el 2014.

La proposta preveu formar persones aturades de llarga durada del sector de la construcció i oferir-los formació per convertir-se en agents i informadors energètics. Els contractes seran de sis mesos i tindran la funció d’assessorar els propietaris d’unes 5.000 llars. Aquests empleats faran auditories a les llars amb pobresa energètica per disminuir l’import de la factura i millorar l’eficiència de l’habitatge. El sou serà de 1.070 euros bruts per 32 hores setmanals. L’Ajuntament assumeix el 80 % del pressupost i Entitats Catalanes d’Acció Social n’aporta el 20 % restant.

Segons ha explicat la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, l’objectiu de la mesura és doble: d’una banda, requalificar professionalment persones amb dificultat d’accés al mercat laboral i, de l’altra, combatre la pobresa energètica. “És un salt endavant de col·laboració amb el sector no lucratiu, que necessita intervencions urgents”, ha afegit Ortiz, que ha anunciat la propera obertura d’un nou punt d’informació sobre pobresa energètica al barri de la Marina.

Actualment, a la ciutat hi ha operatius tres punts d’atenció a les oficines d’habitatge de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Es tracta d’un servei específic que funciona durant els mesos d’hivern i ofereix assessorament, tallers formatius, suport en la tramitació d’ajuts i en la interlocució amb les companyies subministradores, alhora que serveix per a la detecció de casos de vulnerabilitat de pobresa energètica, especialment en aquells barris més afectats.

Sobre les ajudes municipals per combatre la pobresa energètica, Laia Ortiz ha assenyalat que l’Ajuntament ha concedit 780.000 euros en 5.062 ajudes en aquest àmbit el 2015, xifra que representa un augment del 22,71% respecte a l’any anterior però que “queda lluny” davant la realitat, ja que es calcula que al voltant d’un 10 % dels barcelonins estan en situació de pobresa energètica. Ortiz ha assegurat que només han tingut coneixement de tres casos en els quals les companyies han tallat el subministrament sense consultar si es tracta de casos de vulnerabilitat. Dos casos van ser resolts amb rapidesa i actualment estan treballant per resoldre una darrera denúncia.