Al mateix temps, s’ha inaugurat l’espai Macosa, situat al voltant de la xemeneia de Laminació, a la cruïlla entre els carrers de Llull i Provençals. Pretén ser un racó que permeti recuperar la història de l’empresa, més coneguda com can Girona, i preservar el record de la lluita dels treballadors.

Segons els impulsors de la iniciativa, la fàbrica va ser un símbol important del moviment obrer del Poblenou i inclús de Catalunya. Ferran Saro, extreballador de la companyia, assegura que, gràcies a la lluita constant, van millorar les seves condicions laborals i aconseguir, per exemple, la jornada laboral de vuit hores. “Ara volem continuar aquesta lluita ‘recolzant’ els companys que han mort o patit problemes de salut després d’estar en contacte amb l’amiant”, afegeix.

La companyia Macosa va néixer el 1947 i va ser una de les indústries més importants de tot l’estat, especialitzada en grans estructures de ferro i en la construcció de trens. La raó de ser de la fàbrica, doncs, va comportar la utilització de materials tòxics, com és el cas de l’amiant. Miguel Moreno, també extreballador, explica que, fins ara, 25 companys han perdut la vida i que, actualment, almenys quatre persones estan malaltes.

D’altra banda, demanen que s’agilitzin els tràmits judicials perquè aquestes persones o les seves famílies puguin rebre al més aviat possible la indemnització corresponent. Segons Moreno, els processos són excessivament llargs i, en nombroses ocasions, la prestació per lesions laborals de la Seguretat Social no arriba fins que la persona afectada mor.

També volen demanar a l’Ajuntament que la plaça de Ramon Calsina, on hi ha la Torre de les Aigües del Besòs, canviï de nom i homenatgi la feina que els treballadors de Macosa van fer per a la ciutat.